Sectorul de business services (servicii pentru afaceri - ITO, BPO, SSC si R&D) inregistreaza cresteri anuale de aproximativ 17-20% in Romania, iar pana in 2020 va reprezenta probabil 4-5% din PIB. Numarul de angajati din acest domeniu a trecut de 100.000 si va ajunge, probabil, in numai cativa ani la 150.000, in contextul in care expansiunea depaseste chiar si asteptarilor companiilor din aceasta industrie, a declarat Florin Grama, presedinte al boardului ABSL (Association of Business Service Leaders) Romania.

"Anul trecut ne-am stabilit obiective foarte ambitoase, iar unul dintre ele este ca am vrea sa ajungem la 150.000 de angajati lucrand in aceasta industrie pana in 2020. Cred ca suntem cu mult inaintea (acestui obiectiv, n.r)", a afirmat Florin Grama la conferinta "Romania from stardom to value creator" organizata de ABSL.

Concomitent cu aceasta dezvoltare masiva ca afaceri si personal, industria de business services din Romania trece si printr-o transformare majora de la competitivitatea bazata in principal pe costuri reduse, un atu major in urma cu 5-10 ani, la o pozitie superioara pe scara valorii serviciilor oferite.

"In prezent, in Romania sunt mai mult de 100.000 de specialisti angajati in aceasta industrie la nivelul intregii tari, de peste 120 de companii si statup-uri, care exporta in principal tehnologie si knowledge. Companiile ofera servicii in multe limbi straine, precum engleza, franceza, germana, italiana, rusa, olandeza si ebraica. (…) Romania are o reputatie excelenta la nivelul acestei industrii, in cadrul UE si global. Este un one-stop-shop unde asiguram servicii in 25 de limbi. (…) Estimam 108.000 de angajati in prezent in aceasta industrie", a spus Florin Grama.

Companiile furnizoare de business services au o colaborare foarte buna cu autoritatile, printre masurile adoptate recent de Guvern si apreciate de industrie fiind facilitatile fiscale pentru angajatii din R&D (cercetare-dezvoltare).

"Cu putin noroc, entuziasm, cooperare cu institutiile de invatamant si autoritatile, cred ca vom trece mai repede de pragul de 150.000 de angajati pe care ni-l stabileam in urma cu un an. (...) In prezent business services, IT, R&D sunt motorul de crestere a economiei Romaniei, iar asta este fantastic", a afirmat Florin Grama.

ABSL este o asociatie reprezentativa pentru sectorul business services si reuneste companii renumite cu operatiuni de Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Printre membrii ABSL se numara Deloitte, Genpact, HP, Luxoft, Microsoft, Office Depot, PwC, P&G, Stefanini, Telus, UniCredit Business Integrated Solutions.

(SSC - reuneste toate activitatile administrative ale unei multinationale, BPO - activitati externnalizate de catre o companie catre un tert, R&D - cercetare-dezvoltare, ITO - externalizare de functii IT ale unei companii)

Sursa foto: everything possible/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri