Plafonarea tarifelor pentru serviciile de roaming la nivelul intregii Uniuni Europene nu ar constitui neaparat un avantaj la momentul actual pe piata romaneasca, sustine Guvernul prin buletinul EU-RO Newsletter editat de acesta. In materialul publicat, Executivul justifica afirmatiile prin faptul ca operatorii din Romania sunt in faza de dezvoltare intensa a retelelor si serviciilor.

De asemenea, in buletinul amintit se mentioneaza ca piata romaneasca de comunicatii este una din cele cu o rata mica de penetrare, in comparatie cu celelalte state membre UE. Lucru total fals, daca tinem cont de faptul ca atat ministerul de resort cat si operatorii de profil spun ca "in domeniul comunicatiilor putem spune ca ne-am integrat total".
Este cel putin paradoxala atitudinea reprezentantilor statului fata de eforturile CE de a micsora tarifele pentru roaming, asta dat fiind faptul ca relatia mediului de afaceri autohton cu cel european depinde in mare proportie si de mijloacele de comunicare.

Astfel, sectorul cel mai avantajat de reducerea tarifelor roaming ar fi mediul de afaceri. Oamenii de afaceri reprezinta 80 la suta dintre cei 147 milioane de cetateni europeni care utilizeaza serviciul de roaming. Piata europeana de roaming se ridica la 8,5 miliarde de euro, adica 5,7 la suta din totalul veniturilor operatorilor de telefonie mobila. Noul regulament ar insemna o scadere cu 5 miliarde euro a acestor venituri.
Astfel se poate explica si retinerea operatorilor romani in ceea ce priveste reducerea tarifara. In mod firesc, operatorii romani din domeniul telefoniei mobile nu doresc reglementarea imediata a tarifelor de roaming aplicate utilizatorilor individuali, ei motivand acest lucru sustinand ca piata va reduce in mod natural aceste tarife.

Insa Comisia Europeana se pare ca se gandeste mai mult la aspectele pozitive reale pe care reducerea tarifelor le-ar aduce cu ele. CE doreste sa se asigure ca preturile platite de consumatori pentru serviciile de roaming, pe teritoriul Uniunii Europene, nu sunt in mod nejustificat mai mari decat cele platite pentru apelurile interne.

Pretul cu amanuntul ar fi 16,5 centi/minut

Propunerea de regulament privind reglementarea tarifelor de roaming international in retelele mobile pe care CE a inaintat-o Parlamentului si Consiliului in luna iulie a lui 2006 ar putea duce la reducerea cu pana la 70 la suta a costurilor utilizarii telefoanelor mobile in afara tarii.

"Ani de zile costurile pentru roaming au ramas nejustificat de mari, in ciuda apelurilor repetate catre industria de telefonie mobila. Sunt convinsa ca reducerea tarifelor roaming va fi benefica nu numai pentru cetatenii care calatoresc in Uniunea Europeana, ci si pentru cresterea competitivitatii industriei europene.

80 la suta dintre clientii care folosesc serviciile de roaming sunt companii, si in special intreprinderile mici si mijlocii sufera din cauza costurilor substantiale presupuse de derularea activitatilor de afaceri in cadrul pietei interne.

Regulamentul pe care il propunem va transforma roaming-ul dintr-o problema a consumatorilor intr-un serviciu atractiv care va oferi cetatenilor si companiilor o mobilitate crescuta pe teritoriul Uniunii Europene", a declarat Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informationala si Media la lansarea propunerii de regulament.
Comisia a evaluat ca, in urma impunerii plafoanelor tarifare, pentru primirea apelurilor in retele mobile in timpul deplasarilor intr-un alt stat membru, pretul cu amanuntul ar fi 16,5 centi/minut. In prezent tarifele de retail pentru apelurile efectuate in roaming sunt in medie de 5 ori mai mari decat costul de baza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri