Furnizorii de telefonie si internet ar putea pastra o perioada anumite date despre clienti pentru a le pune la dispozitia autoritatilor in cazul unor chestiuni precum crima organizata si terorismul, potrivit unui proiect de lege coordonat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.

Operatorii vor fi obligati sa retina datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari, datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari, cele necesare determinarii datei, orei si duratei comunicarii. De asemenea, directiva mai prevede retinerea datelor pentru identificarea tipului de comunicare, a echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament si cele referitoare la identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile. Autoritatile publice pot solicita datele specificate in lege numai daca este o masura cu privire la securitatea nationala, siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, sau pentru protejarea drepturilor si libertatilor altora.

"Retinerea datelor s-a dovedit a fi un instrument de investigare necesar si eficient pentru aplicarea legii in mai multe state membre UE si in mod particular in legatura cu chestiunile deosebit de serioase precum crima organizata si terorismul s-a simtit nevoia asigurarii faptului ca datele retinute sunt puse la dispozitia autoritatilor care trebuie sa aplice legea, in conditiile prevazute in directiva, pentru o anumita perioada de timp", se arata in comunicat.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) a lansat spre consultare publica "Proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii”, prin care se doreste alinierea la directivele Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat remis NewsIn de institutie.

Directiva urmeaza sa intre in vigoare la data de 15 martie 2007, dupa ce in urma cu un an a fost aprobata in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne. In schimb, pentru retinerea datelor de comunicatie referitoare la accesul la Internet, telefonia prin Internet si posta electronica, directiva prevede posibilitatea pentru statele membre sa amane aplicarea prevederilor ei pana la data de 15 martie 2009, sub conditia notificarii Consiliului si Comisiei prin redactarea unei declaratii in acest sens.

Proiectul de lege romanesc este rezultatul colaborarii unui grup de lucru format din Ministerul Integrarii Europene (in prezent Departamentul pentru Afaceri Europene), Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul Roman de Informatii, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

MCTI (coordonatorul implementarii Directivei) va organiza o serie de intalniri si dezbateri pe tema proiectului de lege, la care vor fi invitati sa participe si sa isi exprime opiniile reprezentantii societatii civile, media precum si operatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri