Versiunea imbunatatita a suitei de programe OpenOffice ameninta dominatia pachetului Office, al celor de la Microsoft. E gratuita si ofera aproape toate optiunile acestuia.
Pirateria software incepe sa devina o indeletnicire riscanta si in tara noastra. In loc sa riste amenzi, condamnari sau plata unor despagubiri substantiale catre producatorii de software, utilizatorii pot alege varianta programelor opensource. Pot fi folosite absolut gratis, iar unele dintre ele ofera aproape aceleasi facilitati ca programele a caror licenta poate fi obtinuta contra unei sume consistente.

BETA.

Ultima versiune a OpenOffice poate fi descarcata si utilizata gratuit de la adresa http://www.openoffice. org. Ce-i drept, este o varianta beta (la care se mai lucreaza inca), dar poate fi folosita fara nici o problema de utilizatorii fara pretentii foarte mari. OpenOffice a aparut in urma colaborarii dintre compania SunMicrosistems si o multime de programatori voluntari din intreaga lume. In 1999, Sun intentiona sa produca aplicatii pentru birouri (de tip Office). La scurta vreme dupa aceea si-a dat seama ca are sanse foarte mici de succes cu o astfel de aplicatie din cauza dominatiei Microsoft pe acest segment. Prin urmare, a facut public codul sursa al aplicatiei.

IMITATIE.

In 2002 a aparut prima versiune a OpenOffice. Aceasta incearca sa imite cat mai bine suita Office a celor de la Microsoft. Imitatia s-a dovedit a fi una nereusita. Nu deschidea cum trebuie toate documentele Word si nu putea procesa nici pe departe atata informatie precum programul Excel. De asemenea, ii lipsea o baza de date care sa fie compatibila cu programul Acces. Aparuta de curand, varianta beta a celei de-a doua versiuni OpenOffice a rezolvat mare parte a problemelor initiale. Deschide fara probleme fisiere Word, WordPerfect sau Excel, iar fisierele sale pot fi deschise fara probleme de suita Microsoft. In plus, le ofera utilizatorilor posibilitatea de a salva fisiere direct in format PDF o optiune inexistenta in Office.

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Marele avantaj al OpenOffice este ca e gratuita si va ofera aproape toate facilitatile Microsoft Office. La capitolul dezavantaje poate fi contorizata instalarea mai dificila. Pentru a nu avea probleme, inainte de a instala OpenOffice trebuie sa instalati mai intai programul Java (ce poate fi descarcat de la http:java.

sun.com si nu este pre-instalat pe toate computerele ce ruleaza sub Windows). Alta problema a OpenOffice este ca dureaza mai mult pana deschide un document. De asemenea, se intampla ca editorul de text sa dea erori la salvarea documentelor. Din fericire, textele pot fi recuperate. Reprezentantii Sun spun ca aceasta este doar o varianta beta si ca problemele majore vor fi rezolvate o data cu lansarea variantei finale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri