Mai putin de 10% dintre companiile medii si mari din Romania folosesc solutii Business Inteligence – tehnologii, aplicatii si practici utilizate in colectarea, integrarea si analiza informatiilor, pentru ca managerii sa poata lua decizii mai bune –, potrivit estimarilor Microsoft Romania.
Potrivit specialistilor Microsoft, rata de penetrare mica a solutiilor de tip Business Inteligence (BI) in companiile din Romania se explica prin faptul ca tehnologiile sunt foarte noi si nu exista suficienti consultanti in domeniu.

„Ceea ce explica procentul de 10% este faptul ca solutiile de tip Business Inteligence sunt foarte noi. (...) O alta frana in raspandirea solutiilor BI este lipsa unei retele de parteneri – consultanti de Business Inteligence. Ei au tehnologia si cunosc nevoile de business ale fiecarei intreprinderi in parte. Astfel ei adapteaza tehnologia in functie de nevoile de strategie si performanta ale fiecarei companii in parte, la un moment dat. Intr-o companie se poate schimba strategia in cinci ani si atunci evident este nevoie de alti indicatori de performanta. (...) Practic rolul de consultant de business este esential. Tehnologia in sine nu e de ajuns”, a declarat marti pentru NewsIn Gabriel Nicolaescu, Server&Tools Business Group Lead Microsoft Romania.

Oficialul Microsoft a adaugat ca firmele multinationale folosesc mai intens solutii de BI pentru ca au o cultura in acest sens. Potrivit lui Nicolaescu, Microsoft pregateste consultanti si incearca sa stabileasca parteneriate cu firme romanesti care sa ofere solutii Business Inteligence, acesta fiind si singurul mod prin care Microsoft ofera solutii BI – prin parteneri, nu direct utilizatorului final.

Un sistem mai complex si mai putin raspandit decat solutiile BI clasice este Data Mining. „Data Mining – sistem care permite analiza indicatorilor de business si pe baza caruia pot fi sortate si extrase informatii relevante pentru o strategie, la un moment dat – iti spune ce este important si ce nu. Cele mai multe organizatii au dezvoltat solutii de business in functie de nevoile pe care le-au avut pe parcursul ultimilor ani, dar nu au agregat informatiile. Aplicatiile colecteaza date separat si nu comunica intre ele. Efectul consta intr-o serie de date nevalorificate si prea putina informatie utila disponibila, la momentul potrivit, managerilor care iau zilnic decizii pentru companie”, e explicat pentru NewsIn Florin Ivan, ISV (Independent Software Vender) Manager, prezent marti la conferinta cu titlul „Data Mining and Business Inteligence for Enterprises”, organizata de Microsoft Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri