Cel de-al doilea investitor al Yahoo Inc a cerut Microsoft Corp sa majoreze oferta de 42 miliarde dolari facuta pentru preluarea companiei si a avertizat Yahoo ca are putine optiuni, accentuand presiunile asupra conducerii de a incheia afacerea, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
In cadul unei scrisori trimestriale catre investitori publicata miercuri, Bill Miller, princuipalul broker din cadrul Legg Mason Inc, a estimat ca valoarea corecta a actiunilor Yahoo este aproape de 40 dolari/actiune, comparativ cu oferta initiala a Microsoft, de 31 dolari/actiune.

"Microsoft va trebui sa majoreze oferta daca vrea sa incheie aceasta afacere", a scris Miller in scrisoarea redactata pe 10 februarie, cu o zi inainte ca Yahoo sa respinga oficial propunerea de preluare.

"Va fi foarte greu ca Yahoo sa gaseasca o alternativa cu o valoare mai mare decat cea oferita de Microsoft in cele din urma", a mai transmis Miller. "Credem ca aceasta preluare este absolut necesara pentru strategia Microsoft si ca Yahoo va avea de intampinat dificultati daca vrea sa ramana independenta".

Analistii considera ca declaratiile facute de Miller vin in contextul in care importanti investitori institutionali din cadrul Yahoo au facut demersuri neoficiale pentru a incheia afacerea. Aproximativ 53 dintre cele mai importante 100 de fonduri actionare in cadrul Yahoo detin participatii in ambele companii, potrivit celor mai recente statistici ale actionariatului, din luna septembrie.

Actionarii institutionali detin circa 75% din Yahoo, potrivit statisticilor Reuters, fata de pachetul de10% detinut de cei din cadrul companei, inclusiv co-fondatorii David Filo si Jerry Yang.

Legg Mason Capital Management, o unitate a companiei de gestionare a averilor Legg Mason, condusa de Miller, detine peste 80 milioane de actiuni Yahoo, echivalent cu 6% din companie, pachet depasit numai de participatia de 11%, detinuta de Capital Research & Management.

Yahoo a refuzat luni oferta Microsoft, care este evaluata in prezent la 41,7 miliarde dolari, motivand ca nu apreciaza corect valoarea audientei vaste a Yahoo, investitiile in publicitatea pe internet, generarea de lichiditate si perspectivele de crestere la nivel international.

Microsoft a raspuns in aceeasi zi, sustinand ca oferta este "completa si corecta", insa nu a precizat ca nu va majora pretul.

Microsoft a adaugat ca isi va lua dreptul de a urma "toti pasii necesari", fara sa specifice daca planuieste sa inainteze oferta direct catre actionarii Yahoo.

Analistii estimeaza ca Microsoft va creste oferta la cel putin 35 dolari/actiune, insa unii considera ca ar putea fi determinata sa ofere chiar 40 dolari/actiune.

Yahoo continua sa piarda cota de piata in domeniul cautarii pe internet in favoarea Google Inc.
Luna trecuta, compania a dezamagit piata cu previziunea veniturilor in 2008, cand a anuntat ca va reduce numarul locurilor de munca si ca va investi mai mult in sectorul publicitar online.

Cel de-al doilea scenariu posibil, in procent de 30% potrivit estimarilor Citigroup, este ca Yahoo sa ramana independenta si sa cedeze cautarea pe internet companiei Google.

In zilele trecute, s-a speculat ca Yahoo ia in considerare posibilitatea unor fuziuni cu AOL, detinuta de Time Warner Inc sau cu MySpace, a grupului News Corp, in cazul in care companiile de media sunt pregatite sa isi extinda afacerile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri