Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei a aplicat inca opt amenzi pentru spam si o amenda pentru nefurnizare de informatii, a informat autoritatea.
In urma finalizarii unora dintre investigatiile demarate ca urmare a plangerilor privind transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a constatat, in opt dintre cazuri, savarsirea contraventiei constand in transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, asa cum este definita de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata, si a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.

Au fost sanctionate, in ordinea cronologica a aplicarii amenzilor: S.C. Managementproiect S.R.L. din Targu-Jiu, S.C. Curtea Veche Publishing S.R.L. din Bucuresti, S.C. Elitech Mit S.R.L. din Oltenita, S.C. E-Student Consult S.R.L. din Bucuresti, S.C. Chris&Chris Solutions Co S.R.L. din Bucuresti, S.C. Ghizbi S.R.L. din Bucuresti si doua persoane fizice din Bucuresti.

De asemenea, deoarece nu a furnizat informatiile solicitate de ANRCTI, S.C. Westfloor Profesional S.R.L. din Bucuresti a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 1.000 lei.

“Intentionam ca in viitor sa aplicam amenzi din ce in ce mai mari pentru trimiterea de comunicari comerciale nesolicitate, pentru ca aceste prime sanctiuni, minime, constituie un avertisment pentru toate persoanele care incalca prevederile legale, fie ca au fost deja sanctionate, fie ca au citit despre asta in presa sau pe internet,” a declarat presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.

De la inceputul acestui an si pana in prezent, ANRCTI a primit aproximativ 600 de plangeri, care semnaleaza atat primirea de comunicari comerciale nesolicitate, cu incalcarea dispozitiilor Legii comertului electronic, cat si alte incalcari ale prevederilor legale. Unele dintre acestea, precum cele referitoare la tentative de tip “phishing” (incercari de obtinere a datelor personale in scopul fraudarii conturilor bancare), exced sfera de competenta a ANRCTI si au fost redirectionate catre autoritatile competente.

“Trebuie mentionat ca in unele dintre aceste cazuri s-a constatat in timpul investigatiei ca reclamantul isi daduse consimtamantul pentru primirea de comunicari comerciale, fie prin inscrierea pe un site, fie prin completarea unui formular, fie la semnarea unui contract. ANRCTI ar putea sa investigheze mai rapid reclamatiile intemeiate, daca toti reclamantii s-ar asigura ca nu si-au dat acordul pentru primirea de comunicari comerciale prin posta electronica,” a adaugat Dan Georgescu.

Constituie contraventie, conform Legii nr. 365/2002, trimiterea prin posta electronica, fara obtinerea in prealabil a consimtamantului expres al destinatarului, a unei comunicari comerciale, adica a unui mesaj destinat sa promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant sau membru al unei profesii reglementate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri