Comisia Europeana a propus vineri o dezbatere care sa decida viitorul serviciului de Internet in banda larga pentru toti europenii.
Uniunea Europeana incearca sa-si atinga unul din cele mai importante obiective, si anume acela de a oferi intregii populatii de pe continent posibilitatea de a avea acces la Internet in banda larga.

In perioada 2003 – 2007, utilizarea serviciilor in banda larga de pe teritoriul UE s-a triplat, ajungand sa acopere pana la 36% din gospodarii, dupa cum arata BBC. In ciuda acestor rezultate, 7% din populatia Uniunii Europene nu este inca conectata la astfel de servicii (30% in zonele rurale). De asemenea, la nivel comunitar, exista diferente majore – in Danemarca, Luxemburg si Belgia acoperirea este de 100% din populatie, pe cand in Romania, peste 60% din populatie (75% in zone rurale) nu are acces la Internet in banda larga.

Totodata, in tarile cu o economie puternica, cum sunt Italia sau Germania, 18 si, respectiv, 12% din populatia existenta in zonele rurale, nu exista acoperire pentru Internet in banda larga. Tinand cont de faptul ca serviciile in banda larga au devenit tot mai importante in viata de zi cu zi, instrumentele de politica, precum gestionarea spectrului de frecvente radio si serviciile mobile prin satelit ar trebui sa insoteasca o dezbatere larga pe marginea serviciului universal in telecomunicatii, care sa poata garanta un nivel minim de optiuni pe care piata nu le satisface, cum este conectarea la o retea telefonica si acces de baza la Internet.

“Internetul de mare viteza constituie pasaportul catre societatea informationala si o conditie de prim ordin pentru dezvoltarea economica. Acesta este motivul pentru care politica actualei Comisii mizeaza cand spune ca, pana in 2010, toti europenii vor avea acces la Internet in banda larga”, a declarat Viviane Reding, Comisar UE pentru Telecomunicatii.

In plus, in ultimii patru ani s-au inregistrat tot mai multe realizari in acest domeniu si au aparut instrumente noi, cum sunt serviciile in banda larga prin satelit, ceea ce demonstreaza ca lucrurile pe acest segment de piata se indreapta spre drumul cel bun.

“Constatam ca cele mai avansate opt tari din Uniunea Europeana depasesc cu mult performantele Statelor Unite in privinta utilizarii serviciilor in banda larga. Dar utilizarea necesita acces, iar acesta nu exista in anumite locuri din UE. Tocmai de aceea trebuie sa ne unim toate eforturile pentru a ne asigura ca toti cetatenii europeni se pot conecta la Internet in cel mai scurt timp posibil”, a adaugat Reding.

CE a publicat un raport din care reiese faptul ca pietele concurentiale pentru servicii de Internet in banda larga ofera cetatenilor din Uniunea Europeana un acces generalizat, la preturi convenabile. Totusi, este nevoie sa se realizeze cateva eforturi suplimentare pentru a garanta faptul ca toti cetatenii dispun de servicii in banda larga.

Pe langa notele prezentate de Comisie in ceea ce priveste stimularea serviciilor in banda larga, raportul arata ca numarul europenilor care folosesc telefonia mobila a inregistrat o crestere puternica – de la inceputul mandatului actualei Comisii, numarul abonamentelor de telefonie mobila au crescut de la 85 la 112%.

Pe baza celor aratate in raportul dat spre dezbatere, Comisia va prezenta in 2010 o serie de propuneri legislative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri