Inceputul de an pentru producatorul de microcipuri Intel a fost marcat de recesiune, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Business Development Manager-ul companiei pentru Romania si Bulgaria, Irinel Burloiu (foto).
"Situatia economica a fost resimtita in vanzarile companiei si, in general, in industria IT, iar acest lucru a fost vazut si prin prisma ciclului de vanzare al unui calculator", spune Burloiu.

Fata de tarile din regiune, sectorul IT din Romania a fost mult mai afectat de criza economica actuala. Comparativ, piata locala de IT, ca si dezvoltare, este sub nivelul celei din Ungaria si peste Bulgaria, arata seful operatiunilor Intel de pe plan local.

In mod traditional, explica el, lunile noiembrie – decembrie sunt foarte bune pentru vanzarea de calculatoare, insa, pentru ca retailerii sa dispuna de un PC in decembrie, acestia se aprovizioneaza cu cateva luni inainte.

"In acest caz, aprovizionarea s-a facut inainte de criza, iar in masura in care prima jumatate a anului 2008 a fost una foarte buna, cu cresteri exponentiale de doua cifre, producatorii si-au facut estimarile si pentru restul anului in mod traditional, conform istoricului caracteristic pietei, pana atunci aflata in plina expansiune", mentioneaza oficialul Intel.

De aceea, cantitatea de produse asteptata sa fie achizitionata in ultima parte a anului trecut a fost vanduta in primul trimestru din 2009.

Uitandu-ne la studiile de piata realizate de IDC, care se ocupa, in principiu, de intrarile din tara, si GFK, care masoara consumul, am observat ca in prima parte a anului s-au consumat stocurile de anul trecut, iar acum ne aflam in momentul in care vedem o usoara crestere pe acest segment de piata, a mai spus Burloiu.

IDC: Piata de servere a scazut cu 24,5% in T1

Avansul anemic inregistrat ofera, totusi, o nota de optimism pentru urmatoarea perioada, opineaza Business Development Manager-ul Intel.

In momentul de fata, continua el, piata este mult mai stabila, oamenii sunt mult mai atenti la partea de comenzi, stocuri s.a.m.d., lucrurile s-au asezat comparativ cu lunile anterioare.

"Dupa cum spunea si CEO-ul Intel, Paul Otellini, perioada grea a trecut", afirma Burloiu. Conform lui Otellini, chiar daca vanzarile de computere personale au atins un minim in primul trimestru al anului, in prezent, industria este pe cale sa isi revina la parametrii normali.

Totusi, este greu de spus cum o sa evolueze in continuare piata. Inca se vede o stare generala de prudenta la nivelul companiilor, concluzioneaza manager-ul Intel pentru Romania si Bulgaria.

Profitul net al Intel Corp. a scazut in T1 din 2009 la 647 milioane dolari, sau 11 centi/actiune, de la 1,44 miliarde dolari, sau 25 de centi pe actiune, in primul trimestru al anului trecut. Intel mizeaza pe vanzari de 7,1 miliarde dolari in al doilea trimestru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri