Google, compania ce detine cel mai utilizat motor de cautare pe Internet, va lansa un sistem de operare ce vizeaza detronarea Windows, sistemul produs de liderul pietei, Microsoft Corp., scrie coditianul britanic Daily Telegraph.
Noul sistem de operare, numit Google Chrome Operating System, va fi prezent in netbook-uri din a doua jumatate a lui 2010 si urmareste sa faca aplicatiile web mai usor de folosit.

“Actualele sisteme de operare au browsere web care sunt construite intr-o perioada in care nu exista Internet”, a declarat Sundar Pichai, vicepresedinte Google.

“Sistemul de operare Chrome este incercarea noastra de a redefini ceea ce ar trebui sa faca un sistem de operare”, a adaugat vice-presedintele.

Google a anuntat ca deja a colaborat cu un numar de producatori pentru a fabrica si distribui noul sistem.

“Acest tip de miscari face parte din cultura companiei de a urma si a inlocui pozitia Microsoft de lider al tehnologiei”, a spus Rob Enderle, analist principal Enderle Group.

"Ar putea fi foarte distrugatoare. Daca o vor putea executa, Microsoft este vulnerabil la un atac ca asta, iar Google o stie”, a adaugat analistul.

De-a lungul anilor. Google si Microsoft s-au aflat in rivalitate in mai multe segmente din piata software, de la cautarea pe Internet la soft-urile pentru telefoanele mobile. Sistemul de operare Windows este instalat in mai mult de 90% dintre computerele lumii.

Un factor decisiv va fi daca Google va incheia parteneriate cu producatorii de PC-uri, ca Hewlett-Packard si Dell, care in prezent ofera sistemul de operare Windows in majoritatea liniilor de produse.

Browser-ul de Internet de la Google, lansat in 2008, se afla pe a patra pozitie in piata, iar in luna iunie inregistra o cota de 2%, potrivit companiei de cercetare Net Applications. Internet Explorer de la Microsoft continua sa domine piata cu o cota de piata de 70%.

Sistemul de operare Chrome va fi open-source, astfel dezvoltatorii vor avea acces la intreaga arhitectura si, conform declaratiilor Google, Chrome va fi construit pe baza Linux, alt sistem de operare open source.

Google a precizat ca acest sistem de operare nu va putea fi atacat de virusi si nici nu va necesita instalarea de sisteme de securitate.

Google a declarat ca sistemul de operare Chrome este un nou proiect, diferit de soft-ul mobil Android prezent in anumite smartphone-uri. Acer, al treilea producator de computere, deja a acceptat sa vanda netbook-uri care folosesc Android.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri