Integratorul de sisteme IT Frontal Communication poate ajunge in urmatorii doi ani la o cifra de afaceri intre 60-80 de milioane de dolari (42,5- 56,7 mil. euro), fata de afacerile de aproximativ 30 de milioane de dolari (21,2 mil. euro), pe care le estimeaza pentru acest an Sebastian Banica, directorul executiv al companiei. Motorul dezvoltarii ar putea fi sectorul public.
Anul trecut, potrivit Ministerului de Finante, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 13,8 milioane de euro, un factor important al cresterii din acest an fiind si parteneriatul semnat in toamna 2008 cu Omnilogic, una dintre cele mai mari companii IT de pe piata locala.

“Orice estimare pentru acest an este influentata de mai multi factori care nu au nicio legatura cu businessul de IT, ci au, de exemplu, cu mediul politic. Colaborarea pe proiectele mari din piata arata ca previziunile pot fi chiar depasite, dar nu vreau sa ma hazardez. In acest moment suntem in grafic, in primul semestru apropiindu-ne de jumatatea sumei estimate pentru 2009”, a declarat, pentru Wall Street, Sebastian Banica (foto).

Unul dintre proiectele prin care compania ar putea depasi cele 30 de milioane de dolari estimate pentru 2009 este posibila semnare a unui contract sau a mai multe cu institutii din sectorul public.“ Exista un proiect de aproape 30 de milioane de euro in sectorul public care poate fi anuntat in viitoarele saptamani, dar nu suntem siguri”, a explicat managerul companiei.

In acest moment, clientii din domeniile bancar si financiar inseamna peste 60% din cifra de afaceri, in timp sectorul public intre 10 si 20% din businessul Frontal Communication."Daca ne gandim la acest proiect, in care suntem parte directa, procentul se schimba doborator catre sectorul public. Insa aceste proiecte se pot intampla sau nu. Anul trecut speram sa incheiem proiecte de 30 de milioane de euro si cu toate ca au fost fonduri Schengen s-au amanat repetat. Ceea ce posibil sa se intample si anul acesta”, a afirmat Banica.

Luna trecuta, Frontal Communication, Omnilogic si S&T Romania cea mai importanta companie de integrare de servicii IT pe piata locala au castigat un contract de 31,4 mil. euro, fara TVA, pentru realizarea de pasapoarte electronice pentru Companiei Nationale Imprimeria Nationala (CNIN)

“Contractele nu sunt semnate si probabil ca acum informatia este doar una de media. Nu este numai un proiect, pot fi si altele, dar sunt clauze confidentiale si nu pot vorbi mai mult”, a spus Banica, refuzand sa precizeze daca proiectul pe care compania este posibil sa-l incheie in curand este cel cu CNIN.

Majoritatea managerilor de companii IT considera sectorul public ca fiind salvarea firmelor din domeniu, avand in vedere ca foarte multe institutii private si-au oprit investitiile. Totodata, proiectul pasapoartelor electronice devine unul si mai important luand in considerare suma si faptul ca este posibil sa fie singurul incheiat in acest an.

“Toate corporatiile mari considera ca motorul dezvoltarii in IT in urmatorii doi ani este sectorul public, iar un procent sanatos si real in contextul actual este de 40-50% dintr-o cifra de afaceri. Practic sectorul privat ar trebui sa insemne cam 30-40 de milioane de dolari in cifra noastra de afaceri in anii urmatori”, afirma directorul executiv al Frontal Communication. El adauga ca in acest moment concureaza doar pentru proiectele cu fonduri europene, nu si pentru cele de la bugetul de stat din cauza variabilitatii acestuia.

Pentru ca au ales ca in general sa lucreze cu mediul privat, dintre cei peste 20 de clienti ai Frontal Communication majoritatea companiilor provin domeniul financiar-bancar, utilitati , manufacturing, telecom. Pentru conducerea companiei, la ora actuala cel mai important lucru este stabilizarea si diversificarea bazei de clienti, si mai putin profitul. Anul trecut, compania a inregistrat un profit in jur de 400.000 de euro, iar despre cel din 2009, Banica a spus doar ca acesta este pozitiv.

In 2008, compania a investit aproximativ 400.000 de euro pentru obtinerea certificarii Cisco Gold Partner (cea mare importanta din punct de vedere al parteneriatelor cu Cisco). Parteneriatul cu cel mai mare producator de echipamente de retea la nivel mondial inseamna aproximativ 80% din businessul Frontal Communication.

Obtinerea in aceasta luna a certificarii pentru specializarea Advanced Data Center Networking Infrastructure (DCNI) din partea Cisco Systems, l-au determinat pe managerul Frontal Communication sa investeaca aproximativ aceeasi suma si in acest an, investitia putand fi chiar si depasita datorita cresterii numarului angajatilor de la 30 la 37 in acest an.

“Nu este o perioada in care sa faci achizitii de firme intrucat clientii firmelor respective vor veni mai devreme sau mai tarziu catre noi. Ma uit la distributie, cate firme au mai ramas? Ce rost are sa investesti in firme? Dar poti aduce oameni care inseamna cunostinte noi”, subliniaza Banica.

Potrivit acestuia, in ultimii doi-trei ani, salariile in IT au fost supraevaluate, iar daca anul trecut, un proaspat absolvent de facultate putea cere si 1.500-2.000 de euro pe luna, acum pretentiile au scazut cu 30-50%.

“Salariul poate cobori atata timp cat in 2010 va fi mai greu. Probabil ca la anul pe vremea acesta vom vorbi de niste lucruri si mai drastice din punct de vedere salarizari si somaj. Acum se coreleaza valoarea oamenilor cu cea a salariilor. Noi, de exemplu, recompensam in functie de rezultate, si nu cu un salariu fix mare care sa sustina o noncompetitivitate. Dar daca rezultatele sunt pe masura, nu mai exista o comparatie cu un salariu mediu in IT”, mai spune seful Frontal Communication.

In ceea ce priveste revigorarea pietei IT, directorul general al Frontal Communication face referire la opinia lui John Chambers, directorul executiv al Cisco Systems. “El considera ca in SUA domeniul isi va reveni in 2011, iar noi vom ajunge la nivelul anului 2008 din punct de vedere al potentialului de piata in cel putin trei ani”.

Anul trecut, piata locala de IT a fost de aproximativ doua miliarde de euro, mai mult cu 19% fata de 2007, in timp ce in acest an va scadea pana la in jur de 1,53 miliarde de euro, potrivit companiei de cercetare poloneze PMR Research.

Cei mai importanti jucatori pe piata din Romania de solutii integrate IT&C sunt S&T , HP, Xerox si IBM.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri