Un grup de 24 de operatori de telefonie mobila cu peste trei miliarde de utilizatori au anuntat la Congresul Mondial de Telefonie Mobila de la Barcelona ca s-au unit pentru a lansa o platforma care va oferi aplicatii pentru utilizatorii de telefoane mobile, serviciul fiind un adversar serios pentru App Store dezvoltat de Apple, scrie The Wall Street Journal.
Printre cele 24 de companii se numara giganti telecom precum grupul Vodafone (cel mai important operator de telefonie mobile la nivel mondial), AT&T (cel mai mare operator de telefonie in SUA), Deutsche Telekom (principalul operator telecom european), Orange (brandul de telefonie mobila al France Telecom) si Telefonica (al doilea grup operator telecom european).

Proiectul prezentat la cel mai mare targ de telefonie mobile la nivel mondial,
care are loc anual la Barcelona, este de asemenea sustinut de producatori de telefoane mobile precum LG Electronics, Samsung Electronics si Sony Ericsson.

Aceasta miscare vine in contextul in care Apple continua sa fie lider pe segmentul de aplicatii mobile datorita succesului imens al magazinului online App Store. La finalul lui 2009, Apple detinea 100.000 de aplicatii care puteau fi descarcate.

Muzica si jocurile au devenit din ce in ce mai importante pentru producatorii de telefoane si operatorii telecom, aceasta tendinta fiind foarte vizibila in acest an la Barcelona, cand pentru prima data intrega expozitie este dedicata dezvoltatorilor de aplicatii.

Domeniul aplicatiilor este in prezent noul camp de lupta in sectorul IT&C,
un spatiu aglomerat de producatori de telefonie mobila, operatori si companii software.

Lansarea iPhone la jumatatea lui 2007 a facut ca Apple sa ajunga la 13,7% din piata de telefoane mobile in primele noua luni din 2009, in contextul in care in 2006 compania nu avea nimic pe acest segment, conform companiei de cercetare IDC.

Pe de alta parte, App Store, magazinul online al companiei, a ajuns in 2009 la aproximativ trei miliarde de aplicatii descarcate pentru iPhone and iPod Touch, cifra fiind departe de rivali precum cel mai important producator de telefonie mobile, Nokia, care a dezvoltat platforma Ovi.

Totodata, producatorul suedez Ericsson, cel mai mare producator mondial de retele de telefonie a lansat la Barcelona, eStore, o platforma unde operatorii pot instala si oferi aplicatii pentru utilizatorii lor. In prezent Ericsson are peste 30.000 de aplicatii care pot fi descarcate.

La nivel mondial, in 2010 utilizatorii de telefoane mobile vor cheltui aproximativ 6,3 miliarde dolari pentru achizitionarea de aplicatii si jocuri, fata de 4,2 miliarde anul trecut, conform companiei de cercetare Gartner. Aceeasi companie estimeaza ca in 2013 piata de aplicatii mobile va ajunge la 29 de miliarde de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri