Olli-Pekka Kallasvuo, directorul executiv al celui mai mare producator de telefoane mobile Nokia, ar putea fi demis de actionarii grupului dupa ce compania a pierdut cota de piata in fata unor jucatori ca Apple si HTC, scrie presa internationala.

Nokia nu a reusit sa lanseze un super-telefon care sa rivalizeze cu iPhone, Droid, HTC Incredible sau Google Nexus One, iar cota de piata a companiei a scazut din acest motiv, potrivit publicatiei HotHardware.

Totusi, Nokia reuseste sa vanda telefoane ieftine cu mai putine functii in tarile in curs de dezvoltare. Succesul companiei din pietele in curs de dezvoltare se apropie de sfarsit, iar investitorii devin frustrati in timp ce asteapta ca Nokia sa acopere o cota de piata importanta in segmentul smartphone-urilor.

Kallasvuo (foto), care si-a petrecut jumatate din viata in cadrul Nokia, ar putea tine ultimul discurs in fata actionarilor daca producatorul de telefoane nu va lansa un terminal care sa rivalizeze cu iPhone de la Apple in timpul sezonului de sarbatori de la sfarsitul anului. De asemenea, Nokia a anuntat ca lansarea telefoanelor cu sistem de operare Symbian 3 ar putea fi amanata pana in trimestrul al treilea, in timp ce urmatoarea generatie de iPhone ar putea fi lansata in al doilea trimestru.

Compania va fi una dintre grupurile ce va rata cresterea profitului in 2010, in anul recuperarii economice, iar problemele legate de software continua sa afecteze linia de smartphone-uri.

Cand a preluat conducerea la Nokia, Kallasvuo a promis ca se va axa pe rezolvarea problemelor pe care le are compania in Statele Unite.

La momentul respectiv piata din SUA era singura in care compania detinea o cota de piata de doar 20%, comparativ cu cea de 35% pe care o detinea la nivel global. Acum Nokia detine doar 7% din piata americana, potrivit Stategy Analytics. "Dupa o decada de declin continuu in piata din Statele Unite, investitorii vor sa stie daca aceasta problema va fi rezolvata", a declarat Neil Mawston, analist al Strategy Analytics.

O schimbare strategica facuta de Kallasvuo, este dezvoltarea unei prezente online, care i-a costat pe actionari Nokia peste 10 miliarde dolari, iar sansele de rambursare sunt limitate. Unele dintre noile servicii nu s-au bucurat de succes, iar altele au fost inchise sau nu au mai fost finantate. Nici unul dintre servicii nu s-a apropiat de succesul magazinului online de aplicatii Apple.

Mai multi analisti din industrie sustin ca era Kallasvuo la Nokia se apropie de sfarsit desi nu exista surse concrete care sa confirme asteptarile analistilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri