Europa de Vest conduce vanzarile din retailul electronic de la nivel global, cea mai matura piata fiind Marea Britanie, arata un studiu recent aparut in publicatia eMarketer.
Potrivit companiei de cercetare Collins Stewart, Europa va domina acest segment pana in 2012, cand vanzarile online vor depasi 200 miliarde dolari. "Populatia cumparatorilor online din aceasta regiune creste in mod constant, dar chiar si asa sunt diferente importante in aceste piete", a declarat Karin von Abrams, analist eMarketer.

Studiul mai releva ca infrastructura si comportamentul cumparatorilor difera de la o zona la alta. Franta si Germania au avut o activitate mai dezvoltata de e-commerce printre utilizatorii online decat a avut Italia sau Spania, unde internetul reprezinta o mica parte din volumul total de retail. De exemplu, in Germania, achizitiile online au reprezentat 6,9% din vanzarile totale in 2009, in timp ce in Italia achizitiile online au reprezentat doar 0,8%.

"Actuala criza economica a combinat diferentele nationale. In Franta, Germania si Marea Britanie, comertul online a fost bine stabilit inainte de criza, cand cumparatorii care voiau sa faca economii foloseau internetul pentru a compara preturile si produsele articolelor", a declarat von Abrams.

Retailerii online ar putea obtine venituri substantiale datorita numarului mare de cumparatori din pietele europene mici. O importanta oportunitate de crestere este in Spania, unde numarul total al cumparatorilor online este relativ scazut. Aproape doua treimi dintre internauti cu cumparat online anul trecut, mai releva studiul.

In 2009, vanzarile online din Europa au totalizat 182,2 miliarde lire sterline. Marea Britanie conduce acest top cu vanzari 54,2 miliarde lire sterline (si o pondere de 9,5% din vanzarile totale), urmata de Germania, cu 42,3 miliarde lire sterline (6.9%) si Franta, cu 31,3 miliarde lire sterline (4,9%), anunta Centrulul pentru cercetare in retail (Centre for Retail Research).

In acest an piata locala de comert online va ajunge la 350 de milioane de euro, fata de 225-250 de milioane de euro, estima in luna noiembrie presedintele Fit Distribution, Marius Ghenea. Acesta spunea atunci ca vanzarile vor continua, iar piata se va dezvolta mai ales in zona comertului online de imbracaminte si incaltaminte, o nisa care este abia la inceput comparativ cu domenii traditionale precum IT-ul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri