Romanii sunt atat de dependenti de telefonul mobil, incat, dintre persoanele chestionate, 77% declara ca, daca l-ar uita acasa, s-ar intoarce sa il ia. Subiectii studiului mai declara, in proportie de 27%, ca ar raspunde la apelul pe telefonul mobil chiar in timp ce fac sex (procentaj apropiat de italieni si spanioli 22% - dar diferit de britanici si nemti 10% si, respectiv, 7%). Cu mobilul te simti mai in siguranta si-i poti controla pe ceilalti: 84% din cei intrebati declara ca li se intampla sa sune doar pentru a afla unde este cineva. Cat despre flirtul prin telefon, 71% din cei chestionati la categoria 15-20 de ani spun ca trimit sms-uri amoroase, in timp ce pe segmentul 30-35 de ani doar 30% utilizeaza sms-ul pentru a flirta.

Acestea sunt rezultatele unui studiu, realizat in septembrie 2005 pe un esantion format din abonati Connex si Orange cu varsta intre 15 si 20 si 30 si 35 de ani. Studiul arata ca pentru romani mobilul este principalul gadget. 41,5% l-ar alege daca ar fi obligati sa opteze intre un mobil, un PC, un televizor, un DVD, un mp3 player sau o consola de jocuri. Rezultatul demonstreaza atasamentul romanilor fata de mobil si oportunitatile pe care acesta le ofera. Pe plan mondial, mobilul se situeaza pe locul II, dupa PC. Conform datelor furnizate de studiul local, pe locul secund se plaseaza PC-ul, cu 36,5%, in vreme ce televizorul, aflat pe locul 3, intruneste doar 8% din preferinte.

Un procentaj de 43,5% considera ca marca de telefon spune multe despre posesor. Cei mai convinsi sunt barbatii de 30-35 de ani (54%), urmati de tinerele de 15-20 de ani (48%). Tinerii considera ca telefonul trebuie personalizat; de exemplu, 70% din fetele de 15-20 de ani si 58% din baietii de aceeasi varsta folosesc sonerii diferite pentru apelanti diferiti. Doar 45% din persoanele de 30-35 de ani utilizeaza aceasta facilitate. Deci, pentru tineri este mai important continutul multimedia al telefonului si tehnologia de suport decat marca sau modelul mobilului.

Pentru furnizorii de servicii GSM sunt relevante datele despre dependenta romanilor de mobilul personal. Dintre cei chestionati, doar 44% ar fi dispusi sa imprumute telefonul mobil unui prieten, pentru o zi. Mobilul deschis in permaneta il au 86% (pentru 30-35 de ani, iar intre 15 si 20 de ani cifra este de 93%), procentul fiind cel mai ridicat din cele 16 tari investigate.

Datele sunt dintr-o cercetare de piata realizata in 2005 la nivel international si local de catre reteaua globala de agentii BBDO. Cercetarea locala, de pe piata romaneasca, a fost realizata de Graffiti BBDO impreuna cu Mercury Research si dovedeste ca, in raport cu celelalte 15 tari de pe diverse continente, romanii detin recordul mondial la exploatarea telefoanelor mobile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri