Kaspersky Lab, unul dintre principalii dezvoltatori mondiali de solutii de securitate anunta ca un prim program periculos, clasificat in categoria Trojan-SMS, a fost detectat pe telefoanele mobile care ruleaza sistemul de operare Android de la Google.
Numit Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a, acesta a infectat deja mai multe dispositive mobile.

Programul se instaleaza pe dispozitivele smartphone care ruleaza Android sub deghizarea unei aplicatii media banale. Utilizatorilor li se solicita sa accepte instalarea unui fisier de 13KB, cu extensia standard .APK a aplicatiilor Android. Odata instalat pe telefon, troianul incepe sa trimita SMS-uri catre o lista de numere cu suprataxa, fara acordul sau cunostinta utilizatorului telefonului.

Troienii-SMS sunt cea mai raspandita categorie de programe periculoase pentru telefoanele mobile, dar Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a este primul scris special pentru platforma Android, in contextul in care livrarile de smartphone-uri cu un astfel de sistem de operare au crescut cu 886% in al doilea trimestru din 2010, la nivel global, potrivit raportului anual care analizeaza tendintele existente pe piata de smartphone-uri realizat de compania de cercetare Canalys.

Cu aceasta tehnologie functioneaza, in prezent, smartphone-uri produse de companii precum HTC, Motorola, Samsung, Sony Ericsson si LG.

Pana in momentul de fata, au existat cazuri izolate de dispozitive ruland Android care au fost infectate cu programe spyware. Primul asemenea program a aparut in 2009.

"Dupa cum arata datele organizatiei de cercetare de piata IDC, vanzarile de telefoane mobile pe platforma Android inregistreaza cea mai mare rata de crestere dintre toate platformele vandute. Ca urmare, ne putem astepta ca numarul de programe periculoase scrise special pentru aceasta platforma sa creasca", spune Denis Maslennikov, mobile research group manager la Kaspersky Lab.

Si retelele sociale sunt tinta unui numar tot mai mare de mesaje spam. Volumul traficului spam in al doilea trimestru al anului a fost de 84,4% din totalul traficului de e-mail-uri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri