In primavara lui 2003, cu o luna inainte de a deveni vicepresedinte corporate al Citibank Romania, Alin Veteleanu a cumparat cu aproximativ 60.000 de dolari compania Vector Business Consulting. Dupa trei ani, managerul a renuntat la jobul de bancher intrucat era pasionat de IT si isi dorea sa aiba timp pentru dezvoltarea companiei care tocmai facuse primii pasi pe piata din Orientul Mijlociu.
In 2005, cand inca lucra in sistemul bancar, Veteleanu a deschis prima filiala a Vector in Emiratele Arabe Unite la Abu Dhabi, businessul din aceasta tara fiind estimat sa aduca aproximativ 3,5 milioane de euro din cifra de afaceri a companiei, preconizata la 6,5 milioane de euro in 2010.

“Raspundeam de corporatiile mari si de sectorul public pe segmentul de investment si corporate banking si am avut un proiect in Orientul Mijlociu pentru care am stat in jur de o luna si jumatate acolo. Atunci am vazut ca Oracle este mult mai prezent in acea zona spre deosebire de Europa, unde este o concurenta foarte mare cu SAP. Si avand firma de IT am decis sa deschidem o filiala acolo, pentru ca este o piata foarte mare si complementara celei europene”, spune Alin Veteleanu (37 de ani), presedintele si principalul actionar al Vector Business Consulting despre inceputul extinderii in Asia a companiei.

Furnizorul de software si servicii informatice a fost infiintat in 2001 si este partener al companiei Oracle.

Inceputul nu a fost usor, mai ales ca pe piata din Emiratele Arabe Unite potentialii clienti nu incredinteaza contracte mai mari de 200-300.000 de euro inainte ca o companie de soft si servicii IT sa aiba cel putin doi ani vechime in domeniu.

Astfel, desi la un moment a primit si oferte de contracte de un milion de euro, Veteleanu a preferat sa semneze pentru proiecte de cateva zeci de mii de euro, dar cu nume importante din sectorul public ori energetic pentru a-si asigura un portofoliu care sa-l ajute in castigarea de noi clienti.

“Businessul in Emirate a inceput in 2009 pentru ca ne-a luat aproximativ 4-5 ani sa ne integram acolo. Zona Orientului Mijlociu este o piata care imi place mai mult decat cea romaneasca pentru ca nu sunt implicatii politice si, odata ce ti-ai castigat credibilitatea, drumul este foarte lin”, spune Veteleanu, adaugand ca majoritatea clientilor sunt din zona publica, sectorul energetic si cel bancar.

Printre companiile cu care lucreaza Vector Business Consulting in Emiratele Arabe Unite se numara compania de telecomunicatii Etisalat, Consiliul de Invatamant sau Autoritatea Federala pentru Reglementari Nucleare din Abu Dhabi.

In prezent, 20 dintre cei 88 de angajati ai firmei lucreaza in strainatate, insa anul viitor numarul de salariati ar putea creste la 120-140 de persoane, dintre care 40 vor fi la biroul din Abu Dhabi.

Zona Orientului Mijlociu nu difera de cea europeana doar in ceea ce priveste relationarea cu clientii, dar si in privinta sumelor platite pentru serviciile oferite.

In timp ce in Romania un consultant senior al Vector poate aduce companiei in jur de 500 de euro pe zi, in Emiratele Arabe Unite suma ajunge la in jur de 3.000 de dolari (2.400 de euro) .

Astfel, daca anul acesta compania va avea afaceri de 6,5 milioane de euro, pentru 2011, presedintele Vector Business Consulting estimeaza ca businessul va ajunge la in jur de 12 milioane de euro, dintre care intre 50 si 70% vor proveni de pe piata asiatica.

In acest an, furnizorul de software a incheiat doua contracte, unul de un milion de euro pe un an si altul de trei milioane de euro pe doi ani cu doua banci prezente in Romania, printre clientii din domeniul financiar-bancar ai companiei numarandu-se Omniasig, BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Libra Bank.

Alte firme pentru care lucreaza Vector sunt Orange Romania, Vodafone Romania, RCS&RDS, Romtelecom, Netbridge si Michelin.

Pe de alta parte, pentru 2011, Veteleanu isi doreste sa deschida filiale in tara (Craiova, Iasi, Cluj si probabil Timisoara), dar si in strainatate in Arabia Saudita, Oman si Bahrein. Pe piata europeana, oficialul companiei este interesat de Franta, acesta avand in plan sa deschida filiale la Paris si in centrul de tehnologie de la Sophia Antipolis.

Piata franceza ar putea aduce anul viitor mai putin de 0,5 milioane de euro din businessul companiei.

Totodata, presedintele companiei - care in Romania are in general clienti din domeniul bancar si al telecom, afirma ca pana la finalul anului Vector Business Consulting ar putea cumpara o firma locala de hardware si comunicatii sau actionarul majoritar al companiei s-ar putea schimba, furnizorul de soft avand nevoie de capital pentru a se putea implica in proiecte mari de IT.

In cazul in care seful Vector va hotari sa cumpere o companie, bugetul pentru achizitii este de 4-5 milioane de euro

Daca in 2009 compania a avut un profit de aproximativ un milion de euro la o cifra de afaceri de patru milioane de euro in Romania si Emiratele Arabe Unite, pentru acest an Veteleanu afirma ca profitul va fi destul de mic avand in vedere investitiile facute in training si mai ales in relocarea celor 20 de romani in Orientul Mijlociu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri