Grupul german SAP ar putea fi nevoit sa plateasca rivalului american Oracle daune de 1,3 miliarde de dolari pentru furt de software, in urma verdictului la care au ajuns juratii in procesul dintre cele doua companii, cea mai mare sanctiune decisa vreodata pentru incalcarea copyright-ului, conform Mediafax.
Decizia juratilor a taiat respiratia celor prezenti in sala de judecata si a starnit bucuria avocatilor Oracle, care lucreaza de cativa ani la acest caz, transmite Reuters.

Daunele uriase eclipseaza estimarile proprii ale SAP, de ordinul zecilor de milioane de dolari, si au propulsat actiunile Oracle cu 1,5% in sesiunea after-hours pe bursa de la New York, in timp ce titlurile listate in SUA ale grupului german au scazut cu 1,4%.

Reprezentantii SAP, cel mai mare dezvoltator de software din Europa, s-au declarat dezamagiti de verdict si ar putea incerca sa convinga judecatorul sa reduca penalizarea sau sa faca apel intr-o instanta superioara.

"Suntem, desigur, dezamagiti de acest verdict si vor urma toate caile posibile, inclusiv o motiune post-proces si apel, daca va fi necesar", se arata intr-un comunicat al SAP.

SAP a recunoscut ca o fosta subsidiara, cumparata in 2005 si desfiintata in 2008, a descarcat ilegal milioane de fisiere Oracle.

Grupul german estima ca este dator cu 40 milioane de dolari, in timp ce Oracle a cerut cel putin 1,65 miliarde de dolari. La un moment dat in timpul procesului s-a vorbit chiar de sanctiuni de pana la 4 miliarde de dolari.

Avocatii Oracle, cel mai mare producator american de software, sustin ca aplicarea verdictului ar marca cea mai mare sanctiune impusa vreodata intr-un caz de incalcare a drepturilor de autor.

Totodata, un reprezentant legal al Oracle avertizeaza SAP ca, daca va face apel la decizie, ar putea risca rejudecarea procesului, caz in care s-ar expune la sanctiuni mai dure.

Ultimele trei saptamani ale procesului au fost urmarite atent de presa si de marile companii din industria IT. Printre martorii citati s-au numarat seful Oracle, Larry Ellison, acuzat de SAP ca a "scos din burta" suma ceruta drept daune. Prin boxa martorilor au mai trecut presedintele Oracle, Safra Catz, si Bill McDermott, unul dintre directorii generali ai SAP, care si-a cerut scuze fata de Oracle pentru conduita angajatilor fostei divizii.

Un alt "martor-vedeta" asteptat in instanta a fost Leo Apotheker, fost director general al SAP, in prezent CEO al Hewlett-Packard, care insa nu a fost de gasit. Pentru a ataca si HP, rival pe piata de servere, Oracle a incercat sa-l lege pe Apotheker de operatiunile subsidiarei care s-a facut vinovata de furtul de software, dar nu a reusit sa aduca dovezi in acest sens.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri