Pachetul de actiuni detinut de stat la Romtelecom este evaluat la un miliard de euro, suma pe care Ministerul Comunicatiilor se astepta sa o incaseze din vanzarea acestuia catre OTE sau pe piata de capital, a declarat ministrul de resort, Valerian Vreme, pentru Mediafax.
"Ca reprezentant al statului in actionariatul Romtelecom, Ministerul Comunicatiilor va tine cont de realitatile existente pe piata de profil si nu va vinde pachetul de actiuni la orice pret. Vom trata problema ca un business serios. Oferta OTE, pe care o asteptam pana la finele anului, trebuie sa fie in concordanta cu evaluarile pietei", a adaugat Vreme.

Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele acestui an, o alta varianta fiind listarea titlurilor la bursa.

Intentia de vanzare a fost prezentata de catre Marius Fecioru, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor, care s-a intalnit la Bucuresti, saptamana trecuta, cu Guido Kerkhoff, membrul Consiliului de administratie al Deutsche Telekom, responsabil pentru subsidiarele din Europa, cu Michael Tsamaz, presedinte al Hellenic Telecommunications Organization (OTE), si cu Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom

"Posibila listarea va avea loc pe bursa locala, dar luam in calcul si una externa. Intrarea pe bursa se va face fie prin listarea intregului pachet de actiuni Romtelecom, fie prin pachete mai mici. Asteptam oferta OTE si, ulterior, vom lua o decizie: fie vanzare directa, fie listare, ultima varianta necesitand parcurgerea unor etape, printre care si angajarea unui consultant. Noi urmarim sa dam o valoare corecta actiunilor Romtelecom", a spus Vreme.

OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

Ministrul Comunicatiilor a afirmat ca unul din mesajele pe care le-a transmis OTE a fost pastrarea poiliticii de investitii si cresterea fondurilor alocate in aceasta directie.

"Intr-o companie de telecomunicatii, actionarul minoritar este interesat ca pachetul de actiuni pe care il detine sa isi sporeasca valoarea, iar acest scop nu poate fi atins decat prin investitii", a mai spus Vreme.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicatii fixe, cu afaceri de 807,7 milioane de euro in 2009.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari.

Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonati, cea mai mare parte preluati de la NewCom Telecomunicatii prin doua tranzactii incheiate in 2009.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri