Banca Nationala a dat publicitatii raportul final asupra implementarii sistemului de plati electronice. Se poate afirma ca proiectul de implementare a sistemului electronic de plati este cel mai mare si cel mai complex proiect derulat pana in acest moment sub coordonarea Bancii Nationale a Romaniei, precizeaza documentul.

In sprijinul acestei afirmatii vin o serie de statistici referitoare la volumul de munca depus, volumul resurselor financiare cheltuite, perioada de timp necesara implementarii, efortul de coordonare depus, si gradul de vizibilitate a proiectului in sistemul bancar. Costul aproximativ al intregului proiect se ridica la 16,5 milioane euro dintre care 8 milioane provin din fonduri europene. Implementarea completa a sistemului de plati electronice a durat 30 de luni, angrenind 90 de firme din mai multe domenii.

Astfel Banca Centrala a apelat la 16 furnizori, 4 firme de consultanta si 62 de banci. Sistemul Electronic de Plati (SEP) a intrat integral in functiune odata cu lansarea in productie a ultimei componente, si anume sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat SaFIR.

Odata cu intrarea in functiune a ultimei componente implementarea sistemului electronic de plati s-a incheiat integral.
In acest moment se poate concluziona ca, in pofida complexitatii proiectului, dificultatilor intampinate si constrangerilor de timp, implementarea SEP este un succes.

Citeste si:

Programul SEP, in primele noua luni

In perioada de functionare a celor trei subsisteme, de la intrarea lor in functiune pana in acest moment, se poate spune ca operarea a decurs fara probleme. Disponibilitatea sistemului s-a situat, in general, in parametri normali, nefiind sesizate probleme deosebite. In cazul sistemului ReGIS, pe cele 7 luni de functionare disponibilitatea medie a fost de 99,7 %, iar in cazul sistemului SaFIR disponibilitatea in octombrie, prima luna de functionare a fost de 100%. In ceea ce priveste traficul prin sistemul ReGIS, numarul platilor de mare valoare si urgente a crescut in intervalul 8 aprilie 22 noiembrie 2005 cu mai mult de 32 la suta (de la o medie zilnica de 3.872 plati in aprilie 2005 la 5.120 plati in prima parte a lunii noiembrie 2005).