Din noiembrie 2023, cetățenii statelor extra-comunitare – fie ei americani, britanici sau moldoveni- care până acum nu aveau nevoie de viză pentru a intra în UE vor trebui să aplice și să achite o taxă pentru ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Practic, este o viză, doar că oficialii nu vor să-i dea acest nume, ci îi spun ”autorizație de călătorie electronică”.

Ce este sistemul ETIAS

Începând cu noiembrie 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care până acum nu aveau nevoie de viză - cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie sau Republica Moldova. ETIAS vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre.

Costul este de 7 euro și vor plăti doar persoanele între 18 și 70 de ani. Va fi nevoie de ETIAS atât pentru a intra în zona Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în acesta, precum România, conform celor mai recente informații oficiale transmise de Comisia Europeană (dar regulile s-ar mai putea schimba până în noiembrie). Deci moldovenii sau ucrainenii vor trebui să aplice pentru ETIAS ca să intre în țara noastră. Inițial se anunțase că ETIAS va fi necesar doar pentru a intra în țările care sunt efectiv în Schengen - deci moldovenii nu ar fi avut nevoie de această autorizație ca să intre în România sau Bulgaria.

Ce spun autoritățile din Moldova despre sistemul ETIAS

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a reacționat, după publicarea acestor informații de către wall-street.ro. Ministerul afirmă, într-un comunicat, că ”pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS”, precizează MAEIE

”La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului. În cazul Republicii Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română.”

MAEIE susține că ETIAS este necesar doar pentru călătorii în spațiul Schengen, dar documentele Comisiei Europene specifică clar că se aplică și în România.

Cum va funcționa sistemul ETIAS pentru cetățenii Republicii Moldova

Autoritățile europene spun că nu e vorba de o viză, ci doar de un sistem automatizat, așa cum e ESTA folosit de Statele Unite. Însă, dat fiind că aprobarea poate fi refuzată dacă persoana respectivă figurează într-o bază de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autorităților de frontieră din statele Schengen, ETIAS funcționează efectiv ca o viză pentru Europa inclusiv în cazul cetățenilor extra-comunitari care până acum nu aveau nevoie de viză, așa cum sunt cei din Republica Moldova (evident, dacă nu au și cetățenie română).

Circa 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, 3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile), impunând verificări, iar 1-2% vor necesita o ”procesare manuală”. Aprobarea sau refuzul vor fi transmise pe mail. În cazul unui refuz, există drept de apel. Autorizația de călătorie electronică e valabuiă 3 ani (sau până la expirarea pașaportului), deci nu trebuie solicitată la fiecare intrare în UE. De asemenea, ETIAS poate fi revocată sau anulată în intervalul de 3 ani după aprobare, dacă circumstanțele o impun.

Sursa foto: Politia de Frontiera

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri