Începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care, în prezent, nu fac parte din Uniunea Europeană. Viza de călătorie ETIAS, similară sistemului american, vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre.

Ce este ETIAS

ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizație de călătorie (European Travel Information and Authorization System), fusese programat să înceapă în 2022, fiind considerat mai precis o scutire de viză. Sistemul va verifica acreditările de securitate și va percepe o taxă călătorilor care vizitează țările membre UE în scopuri de afaceri, turism, medical sau de tranzit.

Călătorii care vizitează, în prezent, Europa fără viză pot intra în UE și în țările membre Schengen gratuit și fără nicio verificare digitală de securitate înainte de sosirea lor în Europa.

ETIAS, ca și ESTA din Statele Unite, reprezintă o autorizație de călătorie pentru turiștii care nu au nevoie de viză pentru a vizita Europa și o taxă de călătorie pentru cei care fac parte din state terțe blocului comunitar.

ETIAS va fi obligatoriu pentru cetățenii unor țări precum Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

De ce vrea Uniunea Europeană un asemenea sistem

Există patru motive principale în spatele introducerii ETIAS, după cum urmează:

  • Sunt tot mai mulți oameni care vizitează Europa, cu aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali în 2021 și peste 200 de milioane de intrări.
  • Numărul refugiaților și al persoanelor care solicită azil dintr-o varietate de motive, inclusiv persecuție, război, beneficii economice etc., a crescut brusc în ultimii câțiva ani.
  • Incidentele teroriste au devenit mai frecvente, țările afectate recent fiind Franța, Belgia, Germania și Spania.
  • Progresele în tehnologia comunicațiilor electronice, precum și utilizarea internetului de către oamenii din întreaga lume au făcut ca o formă electronică de autorizare înainte de călătorie să devină o modalitate realistă și practică de a obține tipul de informații care s-ar dovedi utile autorităților de la frontieră și securității europene.

Ce țări vor fi afectate de acest nou sistem

Programul afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

Țările afectate de sistemul ETIAS sunt:

  • țări non-europene care nu au nevoie de viză pentru a călători în Europa

Deși nu este necesară o viză, există restricții cu privire la cât timp pot turiștii rămâne și ce pot face acolo, în special dacă doresc să studieze, să lucreze sau să locuiască sau mai mult de trei luni la un moment dat (americani, canadieni, australieni, japonezi etc).

  • țări non-europene care au nevoie de vize înainte de a pleca în Europa.

Majoritatea persoanelor din acest grup de state sunt cetățeni ai țărilor mai sărace din lumea a treia sau cei care au legături mai puțin puternice din punct de vedere cultural și economic cu UE.

Ce informații sunt necesare pentru obținerea scutirii de viză ETIAS

Procesul de aplicare la ETIAS este programat să dureze aproximativ 10 minute sau mai puțin. Site-ul web care prelucrează aplicațiile ETIAS va accepta dispozitive mobile, desktop și mobile.

Informații solicitate pot fi:

  • Date biometrice și personale, cum ar fi numele, data nașterii și sexul,
  • Detalii de contact ale solicitantului, cum ar fi adresa de e-mail adresa de domiciliu,
  • Istoricul educației, cum ar fi școala primară, secundară, profesională, universitară sau fără studii,
  • Informații despre documentele de călătorie, cum ar fi un pașaport sau alt document, inclusiv date precum numărul documentului, data emiterii, data expirării și țara,
  • Ocupația sau postul actual, inclusiv titlul și detaliile de contact,
  • Primul stat membru UE de sosire,
  • Întrebări de bază referitoare la activitățile criminale anterioare, consumul de droguri, călătoriile în zonele de conflict, precum și istoricul de imigrare din UE și din afara UE.

Terții pot aplica în numele solicitanților, dar acest lucru trebuie dezvăluit în momentul depunerii cererii.

Taxa pentru scutirea de viză ETIAS

Costul vizei va fi de 7 euro sau 7,35 dolari pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, notează CNN.

Nu este încă clar dacă vor exista excepții de la această regulă sau dacă unii vor putea aplica gratuit.

În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri