Uniunea Europeană (UE) a anunțat lansarea mult așteptatului său sistem de viză, ETIAS (European Travel Information and Authorization System), care va intra în vigoare în mai 2023.

ETIAS nu este același lucru cu o viză de acces în SUA, este mai rapid, se face online și nu necesită informații biometrice. Cu toate acestea, există totuși o procedură și un cost pentru obținerea acesteia. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizare de călătorie, fusese programat anterior să se termine la sfârșitul anului 2022, scrie CNN.

Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în interiorul blocului comunitar, fiind liberi să călătorească oriunde în Europa. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți. Dar pentru toți ceilalți care intră într-o ară membră UE, dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu.

Inițiativa afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, țară care și-a pierdut libertatea de mișcare după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra.

LISTA cu țările care vor avea nevoie de viză pentru a intra în UE.

Cum se va face procesul de aplicare la viză

Cetățenii străini care vor să călătorească în interiorul granițelor UE vir trebui să completeze mai multe date personale pe un site și să plătească o taxă de 7 euro (valabil pentru persoanele între 18-70 de ani). Nu este încă suficient de clar dacă alții ar putea plăti o taxă mai mică sau vor putea aplica gratuit. În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA.

Timpul maxim necesar pentru aprobare ar putea fi de până la o lună, dar asta doar în „cazuri excepționale”. Orice persoană a cărei cerere este respinsă va avea dreptul de a face o contestație a deciziei.

„Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne, potrivit Digi24.

Data la care se vor putea trimite cererile nu a fost încă anunțată.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri