Aproximativ 60% din serviciile publice de baza din Romania sunt disponibile online, in crestere de la aproximativ 50% in 2009, insa tara noastra se afla pe locul 29 intre 32 de tari europene, in care media a fost de 82 % anul trecut, arata un raport al Comisiei Europene realizat in tarile Uniunii Europene si in Croatia, Islanda, Norvegia, Elvetia si Turcia.
Uniunea Europeana doreste ca unul din doi cetateni si patru din cinci companii sa foloseasca serviciile de guvernare electronica (e-Guvernare) pana in 2015.

“Cresterea numarului de servicii publice disponibile online inseamna costuri reduse pentru administratiile publice si mai putina birocratie pentru companii si cetateni. Raportul indica statele UE cu cele mai bune si cu cele mai slabe rezultate in domeniu, concentrandu-se asupra a doua servicii publice esentiale: cum sa-ti gasesti un loc de munca si cum sa infiintezi o societate comerciala. Administratiile publice nationale din Europa sunt pe drumul cel bun, insa mai exista inca numeroase diferente intre tari. De asemenea, mai raman inca multe de facut in ceea ce priveste adoptarea sistemului online de achizitii publice”, afirma oficialii europeni.

Disponibilitatea serviciilor online la nivel european:

La nivel european, disponibilitatea online a unei game de 20 servicii publice de baza, precum inmatricularea unei masini, declaratii fiscale sau inregistrarea unei noi firme, a atins 82 % in 2010, fata de 2009, cand nivelul era de 69 %.

Statele cu cele mai bune performante sunt Austria, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia si Suedia, serviciile de baza fiind aici in intregime disponibile online.

Bulgaria, Italia si Letonia au inregistrat progrese importante in ultimul an in ceea ce priveste disponibilitatea online a serviciilor publice.

Raportul mai arata ca serviciile adresate companiilor sunt intr-un stadiu mai avansat decat cele adresate cetatenilor.

Sistemul electronic de achizitii publice:

Desi 70% din autoritatile publice au inceput sa utilizeze sistemul electronic de achizitii publice, gradul redus de utilizare a acestuia (care, conform celor mai optimiste estimari, nu reprezinta decat 5% din totalul achizitiilor publice) nu permite obtinerea unor beneficii majore.

Daca sistemul electronic de achizitii publice ar fi disponibil in totalitate si utilizat pe scara mai larga, costul achizitiilor publice ar putea fi redus cu peste 30%.

Raport de analiza comparativa privind e-Guvernarea pe teritoriul UE a analizat peste 10 000 de site-uri internet din cele 27 state membre ale UE, plus Croatia, Islanda, Norvegia, Elvetia si Turcia.

Acesta evalueaza 12 servicii online de baza pentru cetateni (precum: impozitul pe venit, cautarea unui loc de munca, prestatii de securitate sociala, documente personale, inmatricularea autovehiculelor, cereri pentru autorizatii de constructie, declaratii de politie, biblioteci publice, certificate de nastere si casatorie, inscrierea la studii superioare, notificarea schimbarilor de domiciliu, servicii legate de sanatate) si opt servicii publice online pentru companii (contributii sociale pentru angajati, impozitul pe profit, TVA, inregistrarea unei noi societati comerciale, furnizarea de date oficiilor statistice, declaratii vamale, autorizatii de mediu, achizitii publice).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri