In aceasta vara, cetatenii europeni vor beneficia de mai multe drepturi digitale decat oricand. Dupa ce anul trecut s-au eliminat tarifele de roaming in intreaga Uniune Europeana, acum turistii au posibilitatea de a calatori cu abonamentele lor online la programe TV, filme, sport, muzica sau carti electronice, fara costuri suplimentare, se arata intr-un comunicat publicat de Comisia Europeana, conform Agerpres.

In plus, oricine, in intreaga Europa, se poate bucura de norme de nivel mondial in materie de protectie a datelor care asigura ca toti europenii au un control mai bun asupra datelor lor cu caracter personal, informeaza Executivul comunitar.

Andrus Ansip, vicepresedintele responsabil de piata unica digitala, a declarat: "Europenii incep deja sa simta beneficiile oferite de piata unica digitala. In aceasta vara, veti putea sa urmariti programele de televiziune si meciurile preferate oriunde calatoriti in UE. Pana la sfarsitul acestui an, veti putea, de asemenea, sa cumparati online bilete la concerte sau sa inchiriati online autoturisme in intreaga UE fara sa fiti geoblocati sau redirectionati".

La randul sau, Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a afirmat: "Lumea digitala ofera oportunitati imense, dar presupune si provocari; de exemplu, datele noastre cu caracter personal reprezinta un atu pentru multe societati. Datorita normelor moderne in materie de protectie a datelor pe care le-am instituit, europenii au dobandit controlul asupra datelor lor ori de cate ori isi fac online cumparaturile sau isi rezerva online concediile ori se limiteaza la simpla navigare pe internet".

Incepand din luna iunie 2017, cetatenii au putut sa isi utilizeze telefoanele mobile atunci cand calatoresc in UE la fel ca si cand ar fi acasa, fara sa plateasca tarife suplimentare. De cand UE a eliminat tarifele de roaming, volumul de date consumate a sporit de peste cinci ori, iar numarul apelurilor telefonice efectuate in UE si in Spatiul Economic European a crescut de aproape doua ori si jumatate.

Incepand din luna aprilie 2018, consumatorii pot sa acceseze, si atunci cand calatoresc in UE, serviciile de continut online la care s-au abonat in tara lor de origine, inclusiv, printre altele, filme, seriale si transmisiuni sportive.

In temeiul noilor norme in materie de protectie a datelor care au intrat in vigoare in intreaga UE la 25 mai 2018, europenii pot sa transfere in conditii de siguranta date cu caracter personal intre prestatorii de servicii, cum ar fi cele de cloud sau de posta electronica; oricine are acum dreptul sa stie daca datele sale au fost divulgate ori piratate sau sa fie informat despre modul in care sunt colectate datele sale cu caracter personal. In plus, datorita "dreptului de a fi uitat", datele cu caracter personal trebuie sa fie sterse la cerere, in cazul in care o intreprindere nu are motive intemeiate sa le pastreze.

De asemenea, datorita normelor privind neutralitatea retelei care au intrat in vigoare din primavara anului 2016, toti europenii au acces la un internet deschis, care le garanteaza libertatea fara discriminare atunci cand aleg continutul, aplicatiile, serviciile si informatiile pe care le doresc.

Daca unele drepturi digitale sunt deja in vigoare, altele vor deveni aplicabile in lunile urmatoare, precizeaza Comisia Europeana. Incepand cu luna septembrie, europenii se vor bucura intr-o masura tot mai mare de dreptul de a-si utiliza identificarea electronica nationala (eID) in intreaga UE pentru a accesa serviciile publice.

Incepand cu luna decembrie, oricine va beneficia de fluxul liber al datelor fara caracter personal, din moment ce va avea acces la servicii mai bune si mai competitive de stocare si prelucrare a datelor in UE, completandu-se astfel libera circulatie a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor si a capitalurilor. Intre timp, intreprinzatorii vor avea dreptul de a decide in ce stat membru al UE stocheaza si prelucreaza toate tipurile de date.

Incepand cu data de 3 decembrie, europenii vor putea sa faca achizitii online fara sa fie supusi unor discriminari nejustificate, oriunde s-ar afla in UE. Europenii nu vor trebui sa se mai teama ca un site web le va bloca accesul sau ii va redirectiona doar pentru ca ei - sau cardurile lor de credit - provin dintr-o alta tara.

Din 2019, cetatenii vor putea sa compare mai usor costurile de livrare a coletelor si sa beneficieze de preturi mai accesibile pentru livrarea transfrontaliera de colete.

Normele convenite privind taxa pe valoarea adaugata pentru comertul electronic le vor permite antreprenorilor sa gaseasca, pe un singur portal online si in propria lor limba, raspunsuri la intrebarile lor in materie de TVA transfrontalier.

Datorita recent aprobatului Cod european al comunicatiilor electronice, europenii vor avea dreptul de a schimba mai usor furnizorii de servicii de internet si de telecomunicatii. Europenii vor avea si dreptul de a primi alerte publice pe telefoanele mobile in caz de urgenta. Noile norme vor garanta, de asemenea, o conectivitate mai buna si mai accesibila in UE.

Datorita normelor actualizate privind mass-media audiovizuale, europenii vor avea dreptul la un mediu online sigur, care ii protejeaza impotriva incitarii la violenta, a urii, a terorismului, a pornografiei infantile, a rasismului si a xenofobiei.

Sursa foto: Shutterstock / Kite_rin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri