Agence France-Presse (AFP), una dintre cele mai mari și mai vechi agenții de presă din lume a deschis un proces pe numele companiei X, cunoscută până de curând ca Twitter, din cauză că Elon Musk a încălcat mai multe prevederi legate de distribuirea știrilor.

AFP a declarat într-un comunicat de presă de miercuri că a luat măsuri legale după „refuzul clar” al companiei X, deținute de Elon Musk, de a discuta plata pentru distribuirea conținutului de știri. Agenția de presă speră că o instanță din Paris va dispune o ordonanță prin care va obliga rețeaua socială să predea „toate elementele necesare pentru evaluarea remunerației”, notează Business Insider.

Litigiul se referă la o lege franceză a drepturilor de autor numită „drepturi învecinate”, care a fost adoptată în 2019 care prevede că editorii de știri au dreptul la o plată de la platformele digitale care reproduc opera sa.

Important de reamintit este faptul că Google a fost amendat cu 500 de milioane de euro în 2021 (cea mai mare amendă dată de Autoritatea Franceză pentru Concurență ) pentru că nu a respectat măsurile care îi cer să negocieze despăgubiri cu presa.

„Este bizar. Ei vor să le plătim pentru traficul către site-ul lor de unde obțin venituri din publicitate, iar noi nu!?”, a spus Elon Musk despre acțiunea în justiție a AFP într-o postare pe rețeaua socială Twitter (X) pe care o deține.

Twitter nu a oferită încă un răspuns la o solicitare a Business Insider.

„În calitate de avocat principal al adoptării drepturilor conexe pentru presă, AFP rămâne neclintit în angajamentul său față de cauză, chiar și la patru ani de la adoptarea legii”, au transmis reprezentanții AFP.

Procesul AFP vine la o zi după ce Meta a oprit disponibilitatea știrilor în Canada, ca răspuns la o nouă lege care impune companiilor de tehnologie să plătească organizațiilor media atunci când găzduiesc știri canadiene pe platformele lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri