Guvernul a decis continuarea programului Noua Casă și în 2024, alocând o un plafon de garantare de 1 miliard de lei, un plafon dublu față de valoarea creditelor contractate în 2023.

Conform Ministerului Finanțelor, în anul 2023, au fost acordate în total 1.940 garanții în valoare totală de 245,743 milioane de lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485,518 milioane de lei. Programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50 şi 100 mp, cu preț între 50.000 şi 100.000 euro.

Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Noua Casă 2024: Care sunt plafoanele de garantare

Noua Casa 2024(Sursa foto: Shutterstock)

Potrivit Ghidului publicat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), garanțiile prin Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl puteți accesa este de:

  • 66.500 euro pentru o locuințe al căror preț este de maximum 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%
  • 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, avansul solicitat fiind de 15%.

De reținut că dobânda este variabilă, acesat fiind calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%. Totodată, durata maximă de creditare este 30 de ani.

Noua Casă 2024 – Cine poate aplica

Noua Casă 2024

(Sursa foto: Shutterstock)

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, ghidul FNGCIMM ne spune că trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

  • fie nu dețineți, exclusiv sau împreună cu soțul/soția, nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • fie dețineți cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă/Noua Casă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale programului.

IMPORTANT: Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/coplătitor.

Totodată, garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul programului, își asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleași drepturi ca şi beneficiarul.

De reținut și că beneficiarii programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de unitatea bancară cu care au decis să lucreze.

Unde aplic pentru Noua Casă 2024

Noua Casa 2024

(Sursa foto: Shutterstock)

Sunt două variante prin care puteți depune cererea, care este adresată Ministerului Finanțelor.

Varianta fizică este prin poștă la adresa Ministerului Finanțelor, Registratura Generală, strada Apolodor nr.17, București, sector 5 sau utilizând formularul online.

Dacă mai aveți întrebări suplimentare legate formular, documente sau alte neclarități puteți consulta și secțiunea de întrebări frecvente în legătură cu Noua Casă 2024 AICI.

Ce bănci participă la Noua Casă 2024

În acest an, Ghidul Noua Casă 2024 indică participarea a 13 bănci. Le găsiți cu link-uri către secțiunile de creditare în lista de mai jos.

Noua Casă 2024: Documente necesare

Noua Casă 2024

Potrivit ghidului Fondului de Garantare, banca va analiza documentația de credit, iar după aprobarea finanțării, va transmite către FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web, atașând în aplicație următoarele documente:

  • Solicitarea de garantare / Solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare şi Promisiunea de garantare, dacă este cazul;
  • Documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor şi al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, în copie certificată;
  • Declarația pe propria răspundere a beneficiarului;
  • Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată
  • certă;
  • Extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare;
  • Certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C;
  • În cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează şi promisiunea unilaterală de creditare;
  • În cazul achiziționării unui imobil care a mai făcut obiectul unei finanțări garantate în
  • cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, se atașează şi acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței achiziționate din cadrul Programului şi pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.

Noua Casă 2024 – Ce locuințe puteți cumpăra

Noua Casa 2024

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

  • cu un preț de maxim 70.000 euro. Majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.
  • cu un preț cuprins între 70.001 Euro - 140.000 Euro. Locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 / 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Puteți solicita un credit chiar și dacă imobilul nu este finalizat sau dacă nu te-ai hotărât asupra locuinței pe care dorești să o cumperi.

În acest ca puteți apela la varianta de creditare din Noua Casă 2024, optând pentru o Promisiune unilaterală de creditare, emisă de bancă, completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Ce poți face cu locuința achiziționată

Evident, cei mai mulți vor să folosească locuința pentru uz propriu, dar nu este interzisă nici închirierea ei.

Pentru închirierea unui imobil achiziționat prin Programul Noua Casă trebuie să obții în primul rând acordul băncii finanțatoare. Ulterior vei solicita în scris acordul Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică, la care vei atașa acordul băncii. Aceste două acorduri îți vor fi solicitate atunci când vei înregistra contractul de închiriere la administrația financiară de care aparții.

Pentru modificarea compartimentării, deschiderea unui sediu de firmă sau înstrăinarea locuinței achiziționate de peste 5 ani trebuie să te adresezi direct băncii şi Ministerului Finanțelor Publice - Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică.

Dacă doriți să vindeți locuința înaintea expirării perioadei de interdicție, de 5 ani de la data contractării creditului, legislația incidentă programului Noua Casă prevede posibilitatea înstrăinării imobilului în următoarele cazuri:

  • rambursarea integrală, anticipată sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisă a băncii.
  • preluarea creditului de către o persoană eligibilă în cadrul Programului. Ulterior, la solicitarea scrisă a băncii, FNGCIMM va emite un act adițional. În cazul preluării contractului de finanțare, banca își dă acordul, atât în nume propriu, cât şi în numele Statului român pentru preluarea finanțării şi a dreptului de proprietate. FNGCIMM nu este mandatat să emită acorduri de înstrăinare. Dacă ai pierdut contractul de garantare sau dacă documentul inițial s-a deteriorat, FNGCIMM poate elibera un duplicat al contractului de garantare si al facturii aferente, la solicitarea scrisă a băncii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri