Salariul mediu net în HoReCa a ajuns, în luna februarie a acestui an, la valoarea de 2.881 de lei, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS). Industria se numără, de ani buni deja, printre cele care oferă cele mai mici salarii angajaților, cu mici excepții la jucătorii mari care aleg să ofere salarii peste media pieței. Grupul City Grill, care operează restaurante și cafenele sub brandurile Caru’ Cu Bere, Hanu’ lui Manuc, Pescăruș, Hanu’ Berarilor, Buongiorno.Italian, City Grill și hotelul La Boheme, oferă, de pildă, unui ospătar, posibilitatea de a avea venituri de 2.000 de euro, atât pentru angajații români, cât și pentru cei importați de pe piețele non-UE.

„Dacă v-aș spune cât câștigă un ospătar la noi, cred că foarte mulți ar fi uimiți, dar câștigă practic un salariu de peste 2.000 de euro, cu tot cu beneficii și bacșiș. Peste 2.000 de euro lejer. Pentru mine nu este o suma mică, dacă ne referim la oamenii care vin aici (n.red făcând referire la angajații străini care vin de pe piețele asiatice să muncească în România) și câștigă atât, în condițiile în care în țările lor câștigă undeva la 100 de dolari (...) E același lucru care s-a întâmplat în România, în 2008-2009, când românii câștigau la noi 1.000 de lei, iar în Vest luau 2.000 de euro”, a declarat Ionuț Păun, Human Resources Director Grup City Grill, în cadrul evenimentului HR 2.0 – Piața Muncii între prudență și încetinire economică.

Compania numără peste 1.000 de angajați, care participă constant la cursuri de formare și traininguri pentru dezvoltare profesională. Ionuț Păun spune că City Grill face constant angajări nu doar pentru pozițiile de muncitori necalificați, cât și pentru cele din birouri, în contextul noilor locații care urmează să fie deschise. În total, din ianuarie 2024 și până la începutul lunii aprilie, au fost angajați la City Grill între 120-130 de persoane pe segmentul blue-collar și circa 15 persoane pentru personalul TESA (angajații din domeniile Tehnic, Economic și Socio-Administrativ).

City Grill este un angajator care a apelat încă din 2018 la importul de forță de muncă, pentru a contracara deficitul de forță de muncă. După construcții, HoReCa este a doua industrie care recrutează masiv personal non-UE, chiar și în ciuda duratei mari a proceselor de aducere a acestora în țară.

Noi în 2018 am avut primii șase angajați străini, iar în 2019 am început cu 70. Acum avem undeva peste 210-220 de angajați străini. Și mie mi-au trecut prin mâna mii de astfel de angajați și nu glumesc. De la pandemie, din păcate, mulți au fost lăsați pe liber complet, dar am încercat să îi reintegram și să îi ajutăm să reintre pe piața forței de muncă. Practic am încercat să le oferim diferite beneficii astfel încât să putem să îi reangajăm.

Ionuț Păun, HR Director Grup City Grill (foto)

Ionuț Păun, HR Director Grup City Grill

În România a fost aprobat pentru anul în curs un contingent de 100.000 de muncitori străini, similar cu cel din 2023, principalele țări de proveniență pentru muncitorii străini fiind cele asiatice, în special Nepal, Filipine, India, Bangladesh și Sri Lanka. Deși importul de forță de muncă asiatică nu mai este de ceva timp o soluție nouă, Ionuț Păun povestește că a fost martor de-a lungul anilor la discriminările majore pe care le-au suportat angajații veniți să muncească în România. „Dacă nu vom fi mai deschiși, va exista mereu această repulsie”, spune el.

„Acum câțiva ani, am angajat un student din Nigeria. O țară unde, vrem, nu vrem, există un pigment puțin mai colorat al pielii decât în România. Și el s-a dus să servească, iar părerea inițială a acelor doamne și domni de la masă nu a fost una plăcută. Asta se întâmplă constant cu ei, însă vreau să cred - iar ultimii ani mi-au arătat-o mai mult - că România se maturizează ușor-ușor din acest punct de vedere. Într-adevăr, la început a fost o supărare și o repulsie din partea clientului care spunea `Cum să mă servească pe mine unul care nu îmi vorbește limba?`. Însă, restaurantele care sunt mai populate de străini ne-au arătat cât de ușor sunt acceptate aceste persoane de către turiștii care erau în România în vizită și ce diferență era între romanul de la masă și străinul de la masă. Între timp lucrurile s-au mai echilibrat puțin pentru că vedem comunități tot mai mari de străini. Cred că nu e român care să nu îi fi văzut pe stradă pentru că au devenit o parte din noi acum”, a completat Ionuț Păun.

90-100.000 de euro a „costat” impactul unei singure modificări fiscale pentru City Grill

Tichetele de masă conduc an de an topul celor mai populare beneficii extrasalariale pe care angajații din România le primesc. Începând cu 1 ianuarie, valoarea maximă a acestora a crescut, de la 35 de lei cât era la final de 2023, la 40 de lei (cu mențiunea că angajatorul nu este obligat să ofere angajatului suma maximă/lună și poate opta pentru o sumă mai mică).

Tot de la 1 ianuarie, tichetele de masă au început să fie taxate suplimentar, conform Legii 296/2023. Practic, companiile care le oferă plătesc și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele. În cazul City Grill, compania a decis să suporte financiar valoarea contribuției tichetelor de masă, fără a afecta venitul net al salariaților.

„Cel mai simplu ar fi fost ca un angajator să spună, nu ne impactează cu nimic și să ia de la angajați (...) Ca să va faceți o idee, impactul pentru companie a fost de aproximativ 90.000 -100.000 de euro pe an, doar pentru o schimbare mică, făcută dintr-un birou de la stat. Decizia a fost suportată de noi, fără să stăm pe gânduri, fără să fie o problemă pentru angajat. Noi, ca angajator ne dorim să fim lângă oameni, să nu luăm niște decizii dintr-un birou, într-un Excel”, a mai precizat HR Director-ul City Grill, în cadrul evenimentului.

Grupul City Grill a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de 55 milioane euro. Pentru anul în curs se estimează o depășire a pragului de 60 milioane de euro, fiind susținută prin deschiderea de unități noi, dar și prin performanța restaurantelor actuale care au un public fidel și activ. Compania a finalizat anul trecut proiecte de investiții de peste 15 milioane de euro. În 2023, City Grill a finalizat cea mai amplă investiție al grupului, respectiv 13 milioane de euro în modernizarea restaurantului Hanu’ Berarilor -Oprea Soare și Hotel La Boheme.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri