Economia Japoniei este aproape blocata din cauza crizei nucleare si ar putea intra temporar in recesiune, la o saptamana dupa marele cutremur, considera Susumu Kato, economist sef al diviziei japoneze a Credit Agricole, citat de Reuters.
Autoritatile japoneze au reluat vineri, la pranz, operatiunile destinate racirii combustibilului din reactorul 3 al centralei de la Fukushima, cu ajutorul unor cisterne echipate cu tunuri de apa.

Cel putin sapte vehicule ale Fortelor de Autoaparare, numele oficial al armatei japoneze, vor actiona pentru a varsa zeci de tone de apa, cu scopul de a impiedica barele de combustibil sa intre in fisiune si un accident nuclear major.

Analistii sunt ingrijorati ca recesiunea este inevitabila
, in conditiile in care capitalizarea bursiera este in scadere puternica, iar aprecierea yenului sufoca exporturile, informeaza Mediafax.

"Japonia va intra temporar in recesiune", a afirmat Kato, care anticipeaza ca PIB-ul se va contracta in primele doua trimestre, dupa ce si in ultimele trei luni din 2010 a avut o evolutie negativa.

Kato estimeaza ca in urma cutremurului si a valului tsunami, PIB-ul va scadea cu 0,4% in primul trimestru fata de cel precedent si cu 1,2% in cel de-al doilea.

Chiar daca lucrarile de reconstructie vor alimenta cresterea, economia ar putea stagna pe ansamblul acestui an, considera analistul.

Ca multi alti analisti, Kato evalueaza pagubele produse de dezastrul natural la 15.000 de miliarde de yeni (188 miliarde dolari), respectiv aproximativ 3% din PIB. Costurile sunt extraordinare, chiar daca o tara bogata ca Japonia le poate suporta.

Pierderile provocate de cutremur au fost cu mult depasite de cele de pe piata bursiera, unde capitalizarea s-a redus, joi, in timpul tranzactiilor, cu peste 600 de miliarde de dolari.

Temerile legate de impactul economic al dezastrului au fost amplificate de aprecierea yenului fata de dolar
, evolutie care reduce competitivitatea exporturilor japoneze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri