Grecia trebuie sa modifice legislatia invechita, inclusiv prevederile care restrictioneaza concedierile la companiile de stat, pentru ca programul de privatizari, necesar reducerii datoriilor, sa aiba vreo sansa de succes, relateaza Mediafax.
Dupa ce nu a reusit sa vanda vreun activ de la aprobarea programului de finantare de 110 miliarde de euro, in urma cu un an, Grecia s-a angajat sa accelereze privatizarile si sa obtina astfel 50 de miliarde de euro pana in 2015.

Inaintea vanzarilor, Grecia ar trebui sa ia niste decizii dificile, precum majorarea pretului energiei si permisiunea ca angajatii de la fostele companii de stat sa poata fi concediati.

In caz contrar, Grecia ar putea sa nu reuseasca sa atraga interesul investitorilor.

"Daca lucrurile nu se vor schimba, companiile de stat vor fi imposibil de vandut, sau vor fi privatizate pentru doar 10% din valoarea lor", a declarat Stefanos Manos, fost ministru de Finante si autor al privatizarii de succes a telefoniei mobile, in anii 1990.

Uniunea Europeana si FMI exercita presiuni asupra Greciei pentru a afectua privatizari mari, in vederea obtinerii de fonduri pentru reducerea datoriilor uriase, in prezent de 150% din PIB.

Angajatii mai multor companii incluse in programul de privatizare sunt practic imposibil de concediat, intrucat sunt protejati de legislatia invechita.

Deutsche Telecom, care detine deja 30% din operatorul de telecomunicatii OTE, s-ar putea folosi de problema fortei de munca in negocierile de achizitie a altor 16% din titluri.
Compania germana a revizuit deja in scadere cu 900 de milioane de euro valoarea investitiei de 3,8 miliarde de euro la OTE.

Unii analisti considera ca asteptarile ca Grecia sa poata vinde participatii la bancile de stat Postal Savings Bank si ATE Bank, care au detineri mari de obligatiuni guvernamentale elene, considerate toxice, sunt neraliste.

"Niciun strain nu va veni, decat daca portofoliul va fi revizuit in scadere cu cel putin 50%", a declarat Tania Gold, analist la UniCredit.

Grecia trebuie sa ia decizii dificile si in domeniul energiei, daca vrea sa vanda 15% din furnizorul de electricitate PPC.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri