Liderii din Uniunea Europeana (UE) l-au numit vineri pe Mario Draghi ca succesor al lui Jean-Claude Trichet la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE), iar Bini Smaghi, un alt reprezentat italian in Consiliul institutiei, a acceptat sa se retraga pentru a simplifica tranzitia, informeaza Mediafax.
Potrivit unui document provizoriu care cuprinde concluziile summit-ului UE de joi si vineri de la Bruxelles, liderii UE "l-au desemnat pe Mario Draghi drept presedinte al BCE de la 1 noiembrie 2011 pana la 31 octombrie 2019", transmite Reuters.

Draghi, economist si bancher in varsta de 63 de ani, il va inlocui pe francezul Trichet dupa opt ani de mandat.

Mai multi politicieni francezi s-au aratat ingrijorati in ultimele saptamani cu privire la numirea lui Draghi, deoarece ar fi condus la prezenta a doi oficiali italieni in Consiliul Executiv al BCE, Franta ramanand fara reprezentant in acest for.

Lorenzo Bini Smaghi, celalalt italian din board-ul institutiei, mai are doi ani de mandat, dar surse apropiate situatiei afirma ca el a renuntat deja la post in favoarea unui candidat francez, pentru a simplifica tranzitia lui Draghi la presedintia BCE.

Premierul italian Silvio Berlusconi i-a promis in aprilie presedintelui francez Nicolas Sarkozy ca Italia va ceda scaunul lui Bini Smaghi in favoarea unui candidat francez, daca Franta il va sustine pe Draghi ca presedinte BCE. La acea data insa Bini Smaghi afirma ca nu are intentia sa se retraga din functie inainte de incheierea mandatului.

Surse apropiate discutiilor au declarat vineri pentru Reuters ca Bini Smaghi le-a dat asigurari, la summit, presedintelui Consiliului UE Herman Van Rompuy si lui Sarkozy ca va renunta la scaun in urmatoarele saptamani.

Bini Smaghi ar putea fi desemnat guvernator al bancii centrale a Italiei.
Draghi, economist si bancher reputat, a obtinut in ultimele luni sustinere larga in UE pentru ocuparea pozitiei de presedinte al BCE, insa in primele etape ale procesului de desemnare au existat temeri legate de nationalitatea sa si de perioada in care a lucrat la banca americana de investitii Goldman Sachs.

Draghi a afirmat, in fata comitetului pentru finante din Parlamentul European, ca rolul sau la Goldman Sachs, unde a lucrat din 2002 pana in 2005, nu a inclus tranzactionarea de instrumente financiare, ci a implicat mai degraba raspunderi de consiliere.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri