Ministrul de Finante al Frantei, Christine Lagarde, a fost numit director general al Fondul Monetar International (FMI) de catre board-ul institutiei financiare, pentru un mandat de cinci ani incepand din 5 iulie, transmite Reuters.
"Board-ul FMI a ales-o astazi (marti, n.r.) pe Christine Lagarde ca director general al Fondului si presedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, incepand cu 5 iulie 2011", se arata intr-un comunicat al FMI, potrivit Mediafax.

Lagarde si-a asigurat postul dupa ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia si Rusia, i-au sustinut candidatura. Statele Unite au anuntat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde inaintea sedintei de marti a celor 24 de membri ai board-ului director.

Singurul contracandidat pentru postul de sef al FMI a fost Agustín Carstens, guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului.

Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial.


Determinarea ca negociator si experienta in privinta crizei din zona euro ii vor asigura, probabil, noului sef al FMI, Christine Lagarde, prima femeie care ocupa aceasta functie, preluarea fara probleme a conducerii institutiei, confruntata cu unele din cele mai grave provocari din istoria sa.

PROFIL: Reputatie, carisma si expertiza

Carisma si expertiza in relatii internationale obtinute in timpul mandatului de ministru de Finante al Frantei vor cantari greu in relatia cu guvernele din intreaga lume odata cu preluarea postului de la fostul director general Dominique Strauss-Kahn, noteaza Reuters, citat de Mediafax.

Sustinatorii afirma ca Lagarde, in varsta de 55 de ani, va avea suficienta forta politica pentru a forta statele supraindatorate din zona euro sa implementeze reformele bugetare promise.

Totusi, lipsa unei cariere in mediul academic economic si probabilitatea ca Lagarde sa continue aceleasi politici conservatoare care nu au reusit sa rezolve criza din zona euro ingrijoreaza o parte a analistilor.

Lagarde are reputatia de a obtine rezultate sub presiune - in timpul discutiilor din februarie dintre statele G20 a adus China la un compromis in privinta modalitatilor de a rezolva dezechilibrele economice. Noul sef al Fondului si-a dovedit capacitatile de negociere in urma cu zece ani, devenind prima femeie presedinte al firmei americane de avocatura Baker & McKenzie.

Printre provocarile cheie ale noului sef al vor fi obtinerea unui acord al liderilor statelor importante pentru reducerea deficitelor comerciale si a altor dezechilibre ale economiei globale. Lagarde a afirmat ca va creste capacitatea de raspuns a FMI la problemele tarilor sarace si va intensifica supravegherea economiilor pentru a preveni noi crize.

Lagarde s-a alaturat biroului din Paris al firmei de avocatura Baker & McKenzie la 25 de ani, dupa obtinerea unui masterat in legislatia muncii si limba engleza.

Nascuta in Paris, sub numele de Christine Lallouette, noul sef al FMI promoveaza cresterea numarului de femei in posturi de directori.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri