O agentie de rating mica din Florida, Weiss Ratings, acordase inca de acum trei saptamani Statelor Unite un rating de credit pentru datoria suverana cu doar un nivel deasupra statutului “junk”, in conditiile in care Standard&Poor’s a taiat ratingul AAA de abia vineri noapte.
“Decizia de retrogradare nu este conditionata de rezultatul dezbaterilor de la Washington cu privire la plafonul datoriilor. Este bazata exclusiv pe cifre, care indica ca, in plus fata de o slabire a pozitiei pe termen lung pe care am consemnat-o acum trei luni, SUA a pierdut deja aureola care asigura lichiditati si acceptarea titlurilor americane de trezorerie in toate pietele globale”, a spus Gavrin Magor, analist senior al agentiei Weiss.

Weiss Ratings a fost una dintre cele mai critice agentii de rating fata lipsa progresului in ceea ce priveste reducerea deficitului SUA. In aprilie, Weiss a facut publice primele ratiguri ale datoriilor suverane pentru 47 de tari, acordand SUA un rating de C, adica “rezonabil”.

Mai mult, in 15 iulie, agentia de rating a redus ratingul suveran al SUA la C-, echivalentul unei evaluari BBB din partea S&P, adica o treapta peste statutul de “junk” (investitie extrem de riscanta – n.r.)

Weiss Ratings considera ca ratingul este justificat de instabilitatea din pietele internationale, de conditia destul de modesta e economiei si de povara semnificativa a datoriei.

De asemenea, Egan-Jones Ratings Co., o alta agentie de evaluare americana, a scazut ratingul Statelor Unite in urma cu trei saptamani, dupa ce in martie plasase SUA pe lista tarilor cu perspectiva negativa, ceea ce agentiile de rating de renume mondial au facut-o doar recent, scrie Business Insider.

Ulterior, in 16 iulie, Egan-Jones a decis sa taie ratingul SUA de la AAA la AA+, din cauza nivelului mare al datoriilor si a dificultatilor de reducere a cheltuielilor.

“Luam o astfel de masura negativa nu din cauza intarzierii ridicarii plafonului datoriilor, ci mai degraba din perspective nivelului ridicat al datoriei raportate la PIB, de peste 100%, in comparative cu ratia de 35% a Canadei”, potrivit agentiei de rating.

Cu doar cateva zile inaintea socului produs de Standard&Poor’s prin taierea ratingului SUA, agentia de evaluare financiara chinezeasca Dagong Global Credit Rating a tras un semnal de alarma cu privire la dificultatile financiare ale americanilor, iar opinia sa pesimista a indreptat toata atentia asupra deciziilor luate la Washington.

Agentia din China a publicat primul rating pentru datoriile suverane in iulie 2010, cand a atribuit Statelor Unite calificativul AA. In noiembire 2010, dupa ce Federal Reserve a lansat al doilea program de cumparare de active (Quantitative Easing 2), Dagong a retrogradat SUA la ratingul A+.

La inceputul lui august, agentia de evaluare chineza a luat decizia de a retrograda rating-ul de credit al datoriei suverane in cazul SUA de la A+ la A, in ciuda acordului dintre membrii Congresului american cu privire la palfonul datoriei.

Conform metodologiei Dagong, ratingul A plaseaza SUA cinci trepte sub rating-ul AAA, la acelasi nivel cu Rusia. In incercarea de explica decizia, reprezentatii Dagong au afirmat ca acordul de majorare a plafonului nu a schimbat trendul general in care ritmul de crestere a datoriei depaseste ritmul de crestere al PIB-ului american si al veniturilor din taxe, a scris CNBC.

Agentiile de rating pot distruge economia mondiala din nou

Richard Koo, un economist renumit de la Nomura Research Institute, sustine ca actiunile S&P sunt contraproductive in astfel de recesiuni, in contextul in care taierea cheltuielilor nu ajuta la reducerea deficitului, ci din contra stimulii fiscali vor ajusta dezechilibrele fiscale.

El remarca ca, in Japonia, deficitul bugetar a crescut in administratia Hashimoto, care a urmarit consolidarea fiscal, si a scazut sub guvernele Obuchi si Mori, care au renuntat la politicile de ajustare a deficitului si au inceput sa introduca stimului fiscali.

“Standard & Poor’s nu intelege acest lucru si spune ca ratingul AAA al SUA poate fi recastigat daca guvernul reuseste sa reduca deficitul cu 4 trilioane de dolari. Adoptarea unei astfel de politici de catre administratia Americana va arunca, insa, economia intr-o noua Mare Depresiune”, spune Richard Koo, citat de Business Insider.

Mai mult, Koo constata din experienta Japoniei si mai recent cea a Irlandei, ca odata ce economia incetineste ca raspuns la consolidarea fiscala, agentiile de evaluare vor taia din nou ratingurile de tara, de data aceasta din cauza slabiciunii economiei, chiar daca aceasta incetinire a rezultat tocmai din cauza politicilor de ajustare fiscala recomandate de ele.

Economistul taiwanez acuza agentiile ca au fost cele care au provocat criza creditelor subprime din 2008, dupa ce au acordat ratinguri maxime unor imprumuturi indoielnice, formand astfel o bula speculative care a adus lumea financiara in pragul distrugerii in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri