Institutiile de reglementare din Statele Unite, ingrijorate de posibilitatea ca datoriile suverane din Europa sa nu loveasca in sistemul bancar american, si-au indreptat atentia asupra bancilor importante de pe vechiul continent, relateaza Wall Street Journal.
Federal Reserve a organizat intruniri cu reprezentantii subsidiarelor din SUA ale marilor banci europene pentru a se asigura ca acestea pot face fata presiunilor financiare in crestere si ca dispun de fondurile necesare pentru a-si desfasura activitatea in Statele Unite, obligand unele banci sa-si reorganizeze activitatea de pe teritoriul nord-american.

Cateva din cele mai mari banci din Europa, printre care se afla si Societe Generale, Deutsche Bank si Unicredit SpA, reprezinta o cota importanta din piata bancara, operatiunile lor fiind finantate mai ales din fonduri imprumutate.

Acestea pot fi imprumuturi din fonduri de pe piata monetara, credite de la banci centrale sau alte institutii bancare comerciale. De asemenea se pot face schimburi de valute pe piata Forex.

Problema este ca in momentele de scadere a pietei de capital bancile europene nu mai pot accesa aceste optiuni, riscand intrarea in incapacitate de plata.

Deocamdata, Federal Reserve impiedica acest lucru injectand sume mari de dolari in piata financiara, bani care ajung mai ales la bancile internationale, conform datelor prezentate de Fed.

Din acest motiv, institutiile de reglementare sunt cu ochii pe fondurile bancilor straine si le pot determina la nevoie sa-si mareasca rezervele financiare din Statele Unite, pentru ca operatiunile acestora din sistemul american sa se poata autofinanta, fiind astfel protejate de eventualele probleme ale companiilor mama, declara un oficial apropiat situatiei.

In iulie 2010, bancile cu sediul afara Statele Unite aveau rezerve de 418,7 miliarde dolari. Pana pe 13 iulie 2011, acestea au crescut vertiginos pana la 900 miliarde dolari, potrivit datelor Federal Reserve si ale institutiilor de reglementare.

Cele mai mari cresteri ale rezervelor au fost inregistrate de bancile europene, Societe Generale insumand 24,6 miliarde dolari, de la 55 milioane dolari in 30 iunie 2010, iar Deutsche Bank si-a consolidat rezervele de la 178 milioane dolari la 66,8 miliarde dolari.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri