Moody's a redus ratingul de credit al Japoniei cu o treapta, la "Aa3", cu perspectiva stabila, din cauza acumularii de datorii in urma recesiunii globale din 2009 si mediului politic instabil, care a impiedicat adoptarea unor strategii economice eficiente, transmite Reuters.
Japonia se pregateste sa aleaga un nou premier pentru a sasea oara in cinci ani. Actualul prim-ministru, Naoto Kan, este criticat pentru modul in care autoritatile au reactionat in urma cutremurului devastator din luna martie, care a cauzat un val tsunami pe coasta de est a tarii si o criza atomica severa la o centrala nucleara deteriorata de dezastrele naturale.

Retrogradarea ratingului Japoniei nu vine "din senin", dar subliniaza inca odata datoriile publice uriase acumulate de multe state dezvoltate, in timp ce politicienii incearca sa se puna de acord asupra modalitatilor de stimulare a unei cresteri economice anemice.

Agentia Standard & Poor's a redus la inceputul lunii august pentru prima data ratingul Statelor Unite de la nivelul maxim "AAA", la "AA+", acuzand de asemenea impactul divergentelor de pe scena politica asupra politicii economice. Moody's a avertizat in luna iunie ca ar putea reduce ratingul Italiei, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Noul rating atribuit de Moody's Japoniei este cu trei trepte sub nivelul "AAA", insa este considerat in continuare un calificativ de top. Guvernul japonez si-a pierdut ratingul triplu-A in 1998.

"In cursul ultimilor cinci ani, schimbarile frecvente din administratia Japoniei au impiedicat guvernul sa implementeze strategii economice si fiscale pe termen lung prin masuri eficiente si durabile"
, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Moody's.

Moody's a avertizat inca din luna mai ca ar putea reduce ratingul "Aa2" al Japoniei, din cauza temerilor privind perspectivele tot mai slabe de crestere economica si raspunsul anemic al liderilor politici la problema datoriei de stat uriase acumulate, echivalenta cu dublul Produsului Intern Brut de 5.000 miliarde de dolari.

Ministrul Finantelor, Yoshishiko Noda, care s-a alaturat cursei pentru inlocuirea lui Naoto Kan, s-a abtinut de la comentarii directe privind decizia Moody's.

"Licitatiile recente de obligatiuni guvernamentale japoneze au fost intampinate cu cerere favorabila si nu vad vreo modificare a increderii pietei in aceste titluri", a aratat el.

Analistii au aratat ca reducerea ratingului nu este o surpriza, iar reactia pietelor a fost nesemnificativa.


Yenul nu a avut miscari importante in urma anuntarii noului rating, iar piata secundara a obligatiunilor de stat japoneze a variat usor in scadere, apoi in urcare. Actiunile de la Tokyo s-au depreciat.

Moody's a aratat ca perspectiva ratingului este stabila, tinand cont de "inclinatia catre piata autohtona a investitorilor japonezi si preferarea, de catre acestia, a obligatiunilor guvernamentale nipone, care permite ca deficitul fiscal sa fie finantat la cele mai reduse dobanzi nominale din intreaga lume".

Ratingul atribuit Japoniei de Moody's a coborat astfel la acelasi nivel cu cel acordat de Standard & Poor's, care a retrogradat statul la "AA-" in luna ianuarie. Decizia de miercuri marcheaza prima reducere a ratingului Japoniei de catre Moody's din 2002, cand calificativul tarii cobora la "A2", a sasea treapta sub nivelul maxim. Agentia a modificat de atunci in sens pozitiv ratingul de trei ori, cea mai recenta imbunatatire avand loc in mai 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri