Italia a vandut joi titluri in valoare de 5 miliarde de euro cu scadenta la un an, insa a platit cel mai ridicat randament din ultimii 14 ani pentru a atrage investitori, in timp ce randamentul obligatiunilor pe zece ani, considerate o referinta a costurilor de imprumut, a coborat sub pragul de 7%.
Cresterea randamentului peste 7% semnaleaza investitorilor ca datoria unei tari devine nesustenabila. Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara ajutor financiar extern dupa ce randamentul a depasit acest nivel, scrie Mediafax.

Trezoreria italiana a vandut titlurile pe un an cu un randament de 6,087%, cel mai ridicat incepand cu septembrie 1997, comparativ cu 3,57% la ultima licitatie, din 11 octombrie. Cererea a depasit de doua ori oferta, fata de 1,88 ori la vanzarea de titluri din octombrie, transmite Bloomberg.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani a coborat dupa licitatie la 6,98%, dupa ce a atins anterior maximul de 7,45%, record de la adoptarea euro de catre Italia in urma cu 12 ani.

"Cererea a fost buna. Institutiile financiare locale au sustinut probabil cererea", a declarat Annalisa Piazza, analist la compania de brokeraj Newedge Group.

Costurile de imprumut ale Italiei au urcat puternic miercuri, dupa ce premierul Silvio Berlusconi a anuntat ca va demisiona, iar casa de clearing LCH Clearnet a crescut nivelul garantiilor pentru a tranzactiona obligatiuni italiene.

Urmatorul test al Italiei pe pietele financiare va avea loc luni, cand statul vrea sa vanda obligatiuni pe cinci ani.

Italia are probabil rezerve financiare de 35 de miliarde de euro, care ar permite Trezoreriei sa anuleze unele emisiuni de obligatiuni la sfarsitul acestui an, a declarat Gianluca Ziglio, analist la UBS.

Guvernul de la Roma nu-si permite sa evite pietele financiare prea mult timp, noteaza Bloomberg. Datoriile de 1.900 de miliarde de euro ale tarii le depasesc pe cele ale Greciei, Spaniei, Portugaliei si Irlandei luate impreuna. Anul urmator ajung la maturitate obligatiuni ale Italiei in valoare de 200 miliarde de euro si titluri de 108 miliarde de euro. Prima rascumparare de obligatiuni este programata pentru 1 februarie, cand Italia trebuie sa achite 26 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri