Criza din zona euro a lovit din nou in inima Europei, cu cresterea primelor de risc ale obligatiunilor spaniole, italiene si franceze si o scadere de peste 2% a actiunilor europene, in pofida victoriei clare a conservatorilor in alegerile din Spania, cu promisiunea unor noi masuri de austeritate, arata o analiza Reuters, citata de Mediafax.
Guvernul socialist spaniol este al cincilea Executiv din zona euro doborat de criza datoriilor in acest an, relateaza Reuters.

Portugalia, Irlanda, Italia si Grecia au trecut deja prin acest proces.

Majoritatea absoluta obtinuta in Spania de Partidul Popular conservator condus de Mariano Rajoi, care a promis noi masuri de austeritate, nu a reusit sa calmeze pietele financiare tot mai alarmate de absenta unor masuri eficiente de oprire a declinului pietei obligatiunilor suverane.

Primele de risc ale obligatiunilor spaniole, italiane si franceze au crescut, investitorii preferand securitatea obligatiunilor germane, in timp ce actiunile europene au scazut cu peste 2% dupa ce Moody’s a avertizat ca ratingul Frantei ar putea fi in pericol.

Diferenta intre randamentele obligatiunilor spaniole si germane a urcat la 4,72 puncte procentuale, cu circa 0,28 puncte peste inchiderea de vineri.

"Criza loveste in inima zonei euro. Nu trebuie sa ne facem iluzii", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

El a aparat politica Uniunii Europene de promovare a austeritatii, blamata pentru sufocarea cresterii economice si a pietei muncii.

"Nu poate fi construita o strategie de crestere prin acumularea de noi datorii, cand capacitatea de rambursare a datoriilor actuale este pusa la indoiala de piete. Creditorii internationali nu pot fi obligati sa dea noi imprumuturi daca nu au incredere sa o faca", a afirmat Rehn la un seminar la Bruxelles.

In Grecia, noi neintelegeri politice ingreuneaza sarcina noului premier Lucas Papademos, care va incerca luni, la Bruxelles, sa obtina urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, desi un lider important al coalitiei din Grecia refuza sa semneze angajamentul scris pentru austeritate si reforme cerut de institutiile financiare.

Randamentele obligatiunilor statelor periferice din zona euro se afla la niveluri record

Potrivit presei, consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a impus o limita saptamanala de 20 de miliarde de euro pentru achizitiile de obligatiuni suverane, nivel care, potrivit analistilor, nu permite BCE sa actioneze eficient pentru calmarea pietei.

Agentia de rating Moody's a avertizat ca majorarea recenta a dobanzilor obligatiunilor guvernamentale franceze si deteriorarea perspectivelor de crestere economica ar putea afecta ratingul de credit al Frantei.

Discutiile despre o posibila divizare a uniunii monetare s-au intensificat in randul analistilor, majoritatea din afara zonei euro, in conditiile in care Germania a respins majoritatea solutiilor vehiculate pe piata.

Presedintele Goldman Sachs Asset management, Jim O’Neill, a declarat ca criza uniunii economice si monetare (EMU) a ajuns intr-un punct in care trebuie sa fie luare rapid decizii majore.

"Nu este clar daca EMU poate supravietui fara Italia. Nu este clar daca Italia poate supravietui cu randamente ale obligatiunilor de 6%-7%, asa ca trebuie sa fie facut cea foarte repede", a afirmat O’Neill la o conferinta a Confederatiei Industriei Britanice.

Ministrul olandez de Finante, Jan de Jager, unul dintre cei mai apropiati aliati ai Germaniei, a recunoscut ca zona euro s-ar putea scinda.

Intrebat daca spargerea zonei euro poate provoca o depresiune economica, el a confirmat, la un post de radio, ca este posibila o astfel de consecinta.

Totodata, planurile zonei euro de imbunatatire a guvernantei economice si refacere a increderii pietelor sunt marcate de dezacorduri.

Detaliile referitoare la functionarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, in privinta emiterii de obligatiuni si atragerii de investitori straini, nu au fost inca stabilite, iar BCE a avertizat ca nu va actiona ca creditor de ultima instanta.

Comisia Europeana va propune miercuri reglementari pentru un control mai strict al bugetelor nationale, precum si trei optiuni pentru emisiuni de obligatiuni comune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri