Cele mai mari patru companii de audit la nivel mondial vor fi obligate sa se divizeze si sa isi schimbe numele, potrivit unui proiect de lege al Comisiei Europene menit sa elimine conflictele de interese si deficientele scoase in evidenta de criza financiara, transmite Reuters.
"Increderea investitorilor in audit a fost zdruncinata de criza si cred ca sunt necesare schimbari in acest sector", a declarat miercuri comisarul pentru Piata Interna, Michel Barnier, informeaza Mediafax.

Marii auditori considera ca planurile vor creste costurile si nu vor imbunatati calitatea serviciilor, in timp ce companiile de profil mai mici il acuza pe Barnier ca a diluat propunerile.

Liderii mondiali se intreaba de ce auditorii "au dat un certificat de sanatate pozitiv" multor banci care ulterior au avut nevoie sa fie salvate din banii contribuabililor, din cauza crizei financiare.

Barnier a aratat ca evaluarile eronate ale bancilor AngloIrish, Lehman Brothers, precum si companiilor BAE Systems si Olympus "sugereaza ca auditul nu functioneaza asa cum ar trebui".

Comisarul a adaugat ca este necesara o supraveghere mai stricta, ca si o mai mare diversitate, pe o piata care este prea concentrata.
In prezent doar patru firme de audit, Ernst&Young, Deloitte, KPMG si PwC, verifica datele contabile a 85% dintre marile companii din UE, situatie care, in opinia Comisiei Europene, este in esenta un oligopol.

Potrivit datelor din Marea Britanie, marjele de profit ale celor patru mari companii sunt cu 50% mai ridicate decat cele obtinute de urmatoarele patru firme de audit.

Potrivit planului lui Barnier, primele patru mari firme trebuie sa separe activitatile de audit de restul operatiunilor, precum serviciile de consultanta si in domeniul fiscalitatii, pentru a evita conflictul de interese.

Aceste firme vor fi nevoite sa separe din punct de vedere legal cele doua tipuri de activitati, daca o treime din veniturile generate de serviciile de audit provin din partea unor companii listate mari, iar veniturile anuale totale din audit depasesc 1,5 miliarde de euro in UE.

Daca vor fi aprobate de statele UE si Parlamentul European, aceste conditii vor schimba modelul de afaceri al celor patru firme.

"Vor fi nevoite sa isi schimbe si numele. Cred ca in final vor fi si probleme de brand", a afirmat Claire Bury, colaboratoare apropiata a lui Barnier.

Reprezentantii firmelor de audit vizate considera ca va fi redusa capacitatea de a furniza servicii de audit de calitate, ca nu au fost aduse dovezi privind impactul pozitiv al propunerilor, iar masurile vor avea o contributie minima la prevenirea altor crize financiare.

Oficiali ai Comisiei Europene spera ca noile reguli vor fi aplicate in 3-5 ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri