Germanii trebuie sa constientizeze sacrificiile populatiei statelor UE din afara zonei euro, precum tarile baltice, Bulgaria si Romania, care contribuie la stabilitatea euro si nu primesc atat de multa atentie, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, intr-un discurs in Parlamentul german, scrie Mediafax.
Merkel a subliniat in discurs atat situatia membrilor UE care nu au trecut inca la euro, dar si problemele populatiei din tarile euro cu datorii foarte mari, obligate sa adopte masuri dure de austeritate. Cancelarul a promis ca va apara euro, moneda pe care o considera mai puternica decat fosta marca germana, insa a avertizat ca Europa trebuie sa se pregateasca de un "maraton" dur pentru recastigarea credibilitatii pierdute in timpul crizei.

"Este important sa tinem minte problemele cu care se confrunta populatia in Spania, Portugalia si mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, sa constientizam sacrificiile pe care le face popultia in tarile din afara zonei euro, precum tarile baltice, Bulgaria si Romania, si care nu primesc atat de multa atentie", a spus Merkel, potrivit Reuters.

Aceste tari contribuie la stabilitatea monedei europene, a afirmat cancelarul in discursul din Parlament.

Merkel: Deseori nu ne dam seama de contributia tarilor care nu fac parte din zona euro

"Deseori nu ne dam seama de contributia pe care populatia din tarile pe care le-am mentionat o aduce pentru ca euro sa fie o moneda solida, stabila. Polonia a spus intotdeauna clar ca este pregatita pentru un angajament important, chiar daca nu a adoptat inca euro", a adaugat seful executivului german.

Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligatiuni comune la nivelul zonei euro ca solutie anticriza, notand ca astfel de operatiuni ar incalca constitutia Germaniei.

Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor institutiilor europene in privinta controlului bugetelor nationale prin modificarea tratatelor UE, dar si utilizarea fondului de urgenta al zonei euro pentru stabilizarea pietelor.

Liderii UE se vor reuni la finele saptamanii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanta cruciala pentru viitorul zonei euro.

Declaratiile lui Merkel pregatesc astfel terenul pentru o saptamana de discutii intense la varful UE, liderii politici incercand sa ajunga la un consens pe un "pact fiscal" care sa confere Comisiei Europene prerogative extinse in privinta controlului bugetelor statelor din zona euro, sa cuprinda sanctiuni dure pentru statele care incalca reglementarile europene si sa asigure integrarea fiscala accelerata la nivelul uniunii monetare.

Romania vrea sa adopte euro in 2015


Presedintele Traian Basescu s-a aflat pe 10 noiembrie la Berlin, pentru o vizita oficiala in care s-a intalnit cu cancelarul Angela Merkel.

Dupa intrevederea cu presedintele Basescu, Merkel a declarat ca Romania a confirmat ca vrea sa adere la euro in 2015, mentionand ca respecta acest lucru, stiind ce inseamna aplicarea unor reforme grele pentru populatie, seful statului afirmand ca Romania isi mentine obiectivul.

"Romania a confirmat ca vrea sa adere in 2015 la euro. Respect acest lucru, stiu ce inseamna sa se intreprinda reforme dificile pentru populatie. Doresc sa felicit Guvernul roman pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel.

La randul sau, Traian Basescu a spus ca Romania nu renunta la obiectivul de aderare la euro in 2015. El a mai spus ca Romania nu crede intr-o Europa fragmentata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri