Charlie McCreevy, comisarul european pentru Piata Interna, a declarat, ieri, ca va analiza mai atent felul in care Franta a intermediat fuziunea intre companiile Suez si Gaz de France, informeaza Bloomberg. Acesta este un raspuns la plangerea inaintata de Italia, in care se arata ca tranzactia blocheaza posibilitatile Enel de a mai licita pentru compania Suez.

Ministrul de Finante italian, Giulio Tremonti, a depus, marti, o plangere impotriva Frantei, proprietar a 80% din actiunile Gaz de France, pe care o acuza de jocuri murdare in preluarea companiei Suez, in detrimentul companiei italiene de gaz, Enel. Agentia de presa a Uniunii Europene a mentionat, dupa intrevedere, ca McCreevy este pregatit sa monitorizeze si sa examineze situatia in lumina acuzatiilor venite din partea Italiei. Mai mult, Tremonti a declarat: Trebuie sa stopam valul acesta de masuri protectioniste. Comisia Europeana analizeaza, in paralel, o lege protectionista adoptata de Franta la finele anului 2005, in care se specifica necesitatea obtinerii acordului guvernamental pentru companiile straine care vor sa cumpere firme franceze, lege aplicabila in 11 ramuri ale industriei.

Guvernul francez se apara spunand ca masura se aplica doar companiilor din securitate si aparare, segment ce nu intra sub incidenta legilor pietei comune europene. Mai mult, McCreevy s-a declarat ferm hotarat sa aduca Franta in justitie, in cazul in care legile sale protectioniste le afecteaza pe cele europene, restangand libera circulatie a capitalului in alte sectoare decat cele ale securitatii si apararii.

Companiile Suez si Gaz de France vor crea a doua forta mondiala in domeniul distributiei de energie electrica si gaze naturale, dupa ce s-au hotarat sa faca fuziunea in valoare de 33,3 miliarde de euro. Formarea unui front comun apara astfel compania Suez de posibila oferta venita din partea companiei italiene Enel. De fapt, incercarea Uniunii Europene de a liberaliza pietele nationale ale energiei a avut ca raspuns un val de achizitii si fuziuni europeane. O alta tendinta este incercarea de a crea companii nationale destul de mari astfel incat sa nu poata fi achizitionate de competitorii straini.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri