Pretul metalelor pretioase creste incontinuu. Cind pietele globale sint instabile, sau pretul titeiului se misca in functie de frecventa atentatelor, investitorii se refugiaza in metalele care conserva valoarea. Romanii n-o pot face insa, pentru ca nu avem piata.
Nu fascinatia metalelor pretioase, care dateaza de cind lumea, este responsabila de cererea in crestere din ultima vreme, ci statutul de valoare de refugiu pentru investitori. Acestia stiu ca, pe termen lung, metalele pretioase, aurul, argintul, platina, ofera protectie impotriva inflatiei si promit si un cistig peste aceasta.

Recorduri de pret

La sfirsitul saptaminii trecute, pretul argintului pe pietele internationale a urcat la 10,31 dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din octombrie 1983 pina in prezent. Avansul este generat de speculatiile referitoare la primirea aprobarii din partea Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC) pentru introducerea unui instrument financiar pentru argint (ETF). Acesta poate fi tranzactionat in acelasi mod ca si actiunile unei companii. Introducerea ETF in tranzactiile cu argint ar putea determina intrarea de noi fonduri pe piata. In urma cu trei ani, ETF a fost lansat pentru aur.

Aceste instrumente acorda investitorilor o participatie in aur si sint tranzactionate la burse importante precum cea din Londra sau New York. Pina in prezent, ETF in aur au atras 467 de tone de metal pretios. Analistii sustin ca noul instrument ar putea duce, intr-o prima etapa, la retragerea de pe piata a circa 4.000 de tone de argint.

Si preturile aurului si ale platinei au atins saptamina trecuta niveluri-record, ca urmare a achizitiilor masive efectuate de catre fondurile de investitii, potrivit Reuters. Cotatia aurului s-a plasat la cel mai inalt nivel din ultimii 25 de ani din Europa, iar platina a marcat un nou record absolut.

Noi n-avem piata

Daca investitia in metale pretioase este vedeta plasamentelor pe pietele internationale, la noi piata acestora este restrinsa din toate punctele de vedere, cerere, oferta, modalitati de tranzactionare. De aceea, randamentele mari care se pot obtine sint ipotetice. Metalele pretioase nu se pot achizitiona decit sub forma de bijuterii. In ceea ce priveste locurile de vinzare, acestea sint si mai putine. Monetaria Statului cumpara aur de la populatie, oferind 90% din pretul gramului stabilit de BNR (52,24 RON). Cantitatile achizitionate sint mici si pentru ca institutia cumpara in functie de comenzile ferme de prelucrare pe care le are. De anul trecut, Banca Comerciala Romana cumpara aur de la populatie si de la agenti economici printr-un ghiseu specializat deschis la sucursala bancii de pe Lipscani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri