Slovenia a inaintat cererea de a adopta moneda unica europeana, in cazul unui raspuns favorabil putand deveni in 2007 prima din cele 10 noi state membre UE care se alatura zonei euro, transmite Rompres.
"Suntem in masura sa confirmam ca am primit cererea oficiala in cursul saptamanii trecute. in prezent am demarat procedura de evaluare si estimam ca vom ajunge la o concluzie in luna mai", a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Amelia Torres.

Ministrii europeni de Finante vor decide daca Slovenia poate adera la zone euro cu prilejul reuniunii Ecofin din data de 11 iulie 2006, ocazie cu care, in cazul unui vot favorabil, vor decide si care va fi rata de schimb intre tolarul sloven si moneda euro. In prezent, fosta republica Yugoslava Slovenia este in fruntea tarilor candidate la aderarea la zona euro, si de asemenea, singura din tarile candidate care indeplineste criteriile economice stricte stabilite la Maastricht.

O tara membra a Uniunii Europene poate deveni membra a zonei euro doar daca deficitul este mai mic de trei la suta din Produsul Intern Brut, inflatia nu depaseste pragul de 2,4 procente din PIB, iar datoria publica totala nu este mai mare de 60 de procente din PIB.

Autoritatile slovene si-au exprimat speranta ca vor indeplini criteriile necesare pentru a trece la moneda euro la data de 1 ianuarie 2007. Deja a fost introdusa afisarea dubla a preturilor, in tolari si in euro, iar de saptamana trecuta a fost adoptata o rata fixa de schimb de 239 tolari pentru un euro. in plus, Banca Centrala a Sloveniei intentioneaza ca in aceasta toamna sa ofere gratuit sute de mii de calculatoare tolar/euro pentru ca cetatenii acestei republici sa inteleaga mai usor raportul de schimb intre moneda nationala si moneda unica europeana.

Toate cele 10 state care au aderat la Uniunea Europeana in luna mai 2004 si-au anuntat intentia de a trece cat mai curand posibil la moneda euro. Estonia si Lituania intentioneaza sa se alature Sloveniei si sa adopte moneda euro in 2007, insa executivul european a avertizat aceste doua republici baltice ca nivelul ridicat al inflatiei le-ar putea descalifica. Letonia, Cipru si Malta spera sa adopte moneda euro in 2008, Slovacia in 2009, urmata de Cehia in 2010. Ungaria are si ea drept obiectiv trecerea la euro in 2010, insa daca nu va lua masuri pentru reducerea deficitului bugetar ar putea sa nu poata indeplini acest obiectiv. Singura tara care nu si-a fixat inca o data pentru trecerea la moneda euro este Polonia, Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia solicitand autoritatilor de la Varsovia sa faca acest lucru in lunile urmatoare.

Desi se numara printre "vechile" state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Danemarca si Suedia, nu sunt inca membre ale zonei euro, din motive politice guvernele acestor tari luand decizia de a nu se alatura celorlaltor 12 state UE care au trecut la moneda unica europeana in 2002.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri