Dupa 100 de zile la conducerea CE, imaginea lui Jos Manuel Barroso e inca patata de infrangerea suferita, la debut, in fata parlamentarilor
Factiunile politice de centru-dreapta si centru-stanga din cadrul Parlamentului European critica noua agenda economica a Comisiei Europene (CE), intr-un prim semn ca Parlamentul isi asuma un rol eminamente politic si o atitudine critica.

Reevaluarea Strategiei de la Lisabona - reformata sub numele "Locuri de munca si crestere" - a primit sprijinul pe scara larga a formatiunii parlamentare de centru-dreapta (Partidul Popular European), dar a fost criticata dur de grupul socialist si de cel ecologist.
Partidul Popular European (PPE) considera ca agenda Comisiei este cea mai buna modalitate de a crea locuri de munca si de a impulsiona cresterea economica din Europa, dar socialistii si ecologistii sunt de parere ca noua strategie nu acorda suficienta importanta modelului european social si protectiei mediului.

Socialistii si ecologistii - in opozitie


Diferenta de opinii a fost subliniata, recent, in cadrul votului din cadrul unei Comisii a Parlamentului European, cu ocazia analizarii noii strategii economice a CE. Ecologistii au votat impotriva unei propuneri ce sustinea reevaluarea agendei economice de catre Comisia Europeana, in timp ce socialistii s-au abtinut, cauzand reactii de furie din partea parlamentarilor de centru-dreapta. Decizia socialistilor a fost motivata de faptul ca propunerea a suferit doua amendamente.

Parlamentarii de centru-dreapta sustin, insa, ca abtinerea socialistilor face parte dintr-o strategie generala de opozitie demarata de acestia din urma dupa ce, saptamana trecuta, au votat impotriva programului de lucru al Comisiei Europene.
"E greu sa-ti dai seama de ce socialistii nu au sustinut textul. Sa fie din cauza ca vor sa joace un rol obstructionist sau din cauza conflictelor interne din cadrul grupului politic?", se intreaba Marianne Thyssen, reprezentant al grupului parlamentar de centru-dreapta, din partea Belgiei.
"In cazul fiecarui aspect social-economic important, ei reprezinta opoziti in cadrul Parlamentului European", a continuat aceasta. Socialistii neaga aceasta teorie a "strategiei obstructioniste". Dar daca acestia nu cauta confruntarea cu orice pret, ecologistii cu siguranta fac asta. "Ecologistii din intreaga Europa se pregatesc pentru o batalie impotriva Agendei revizuite de la Lisabona", se arata intr-un comunicat remis de grupul parlamentar. "Aspectele economice au prioritate in defavoarea obiectivelor sociale si ecologice", sustine ecologistul belgian Pierre Jonckheer vorbind despre noua agenda economica. Pe de alta parte, presedintele Barroso neaga faptul ca aspectele sociale si de mediu ar avea de suferit in conditiile in care prioritara este cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Cu ocazia unei conferinte organizate de Confederatia Sindicatelor din Uniunea Europeana, Barroso a spus ca "unele voci critica importanta pe care Comisia o acorda cresterii economice si locurilor de munca". "Permiteti-mi sa fiu sincer pentru un moment. Astfel de opinii arata ca nu s-a inteles cine suntem si care este rolul nostru", a explicat presedintele Comisiei Europene.

100 de zile la carma Comisiei


Dupa100 de zile petrecute in calitate de presedinte al Comisiei Europene (CE), Jos Manuel Barroso incearca, inca, sa gaseasca un mesaj coerent care sa-i poarte "marca", transmite EUobserver. Infrangerea suferita, anul trecut, in fata Parlamentului European, cand a fost nevoit sa retraga echipa propusa initial pentru posturile din cadrul CE si sa propuna o noua "aliniere", continua sa ii afecteze prestanta in randul liderilor europeni.

Bazandu-se pe unele sfaturi indoielnice privind stingerea conflictului cu parlamentarii europeni, Barroso a transformat ceea ce ar fi putut fi o mica batalie intr-un razboi deschis cu Parlamentul European. Relatiile dintre cele doua parti s-au racit si mai mult, grupurile parlamentare de stanga acuzandu-l pe Barroso ca ar fi neoliberal, in conditiile in care acesta si-a luat angajamentul (in numele Comisiei Europene) de a impulsiona cresterea economica, concurenta si crearea de noi locuri de munca in Europa.

"Este o mare problema", a afirmat un oficial din cadrul CE, adaugand ca "trebuie acordata mult mai multa atentie relatiei" dintre cele doua institutii europene. Marco Incerti, oficial in cadrul Centrului pentru Studii Europene, de la Bruxelles, este de acord cu aceasta afirmatie. "Exista o dinamica ingrijoratoare... se pare ca parlamentarii nici macar nu incearca sa-i dea o sansa", a declarat Incerti.

Orice s-ar fi spus despre aceste 100 de zile, care au fost un fel de botez de foc pentru avocatul poliglot vesnic zambaret, urmatoarele sute de zile nu vor fi, cu siguranta, usoare. Primul test major va fi daca liderii UE vor accepta reforma agendei economice (propusa de Comisie), in cursul acestei luni.

Marile teste politice care vor urma includ reformarea Pactului de Stabilitate, negocierile privind bugetul pentru perioada 2007-2013 si, in general, mentinerea unei fermitati politice in cazul in care vreo tara va respinge noua Constitutie Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri