Operatorul bursier american Nasdaq Stock Market Inc. a anuntat miercuri ca si-a majorat participatia pe care o detine in operatorul bursei londoneze, London Stock Exchange (LSE), de la 15 pana la 18,9 procente, consolidandu-si astfel pozitia de cel mai mare actionar al bursei londoneze
Operatorul bursier american Nasdaq Stock Market Inc. a anuntat miercuri ca si-a majorat participatia pe care o detine in operatorul bursei londoneze, London Stock Exchange (LSE), de la 15 pana la 18,9 procente, consolidandu-si astfel pozitia de cel mai mare actionar al bursei londoneze, informeaza Reuters.

Nasdaq a precizat doar ca a achizitionat alte 9,79 milioane actiuni in LSE la un pret de 119,2 milioane lire sterline (219,2 milioane dolari), sau aproximativ 1.218 pence per actiune. O purtatoare de cuvant de la Nasdaq a anuntat ca aceasta tranzactie este un semn clar de consolidare a pozitiei de cel mai mare actionar in LSE, insa a refuzat sa faca orice comentarii cu privire la o viitoare achizitionare de actiuni LSE.

Nasdaq isi atinge obiectivul prin pasi mici

La finele lunii martie 2006, Nasdaq a anuntat ca renunta la incercarea de a prelua LSE, dupa ce bursa londoneza a respins oferta sa de preluare in valoare de 2,4 miliarde de lire sterline, sau 950 pence per actiune. Dupa doar doua saptamani, la data de 11 aprilie 2006, Nasdaq a anuntat ca a achizitionat o participatie de 14,99 procente din actiunile LSE, la un pret de 1.175 pence per actiune, devenind cel mai mare actionar al celei mai vechi si mai mari burse europene.

Potrivit legislatiei britanice, Nasdaq trebuie sa astepte acum cel putin sapte zile inainte de a achizitiona un nou pachet de actiuni in LSE, iar un eventual nou pachet de actiuni nu poate fi mai mare de 10 procente. Avand in vedere ca Nasdaq a renuntat oficial la data de 30 martie 2006 la oferta de preluare a LSE, timp de sase luni operatorul bursier american nu are voie sa detine o participatie mai mare de 30 la suta din actiunile LSE, cu exceptia cazului in care ar aparea o oferta rivala sau conducerea LSE ar accepta o oferta revizuita.

Ultima tranzactie intervine pe fondul unor speculatii privind o posibila fuziune transatlantica intre bursele din New York si Londra. Recent, intr-un document remis autoritatilor de reglementare, New York Stock Exchange, principalul rival al Nasdaq, a anuntat ca poarta discutii in legatura cu o tranzactie strategica. In schimb, miercuri, operatorul bursier pan-european Euronext NV, unul dintre candidatii la preluarea LSE, a anuntat ca renunta la discutiile cu bursa londoneza insa este deschis discutiilor cu Deutsche Boerse AG, operatorul bursei de la Frankfurt, in legatura cu o posibila fuziune.

Euronext renunta la discutiile cu LSE

Tot ieri, grupul bursier paneuropean Euronext a anuntat ca renunta la proiectul de fuziune cu London Stock Exchange (LSE), dar ca va continua "discutiile active" cu Deutsche Brse si "cu alte parti". Euronext a luat decizia de intrerupere a discutiilor cu Bursa din Londra "avand in vedere achizitionarea a 15% din LSE de bursa electronica americana Nasdaq", a explicat grupul, intr-un comunicat, detaliind chestiunile care vor fi dezbatute la Adunarea Generala Mixta a Actionarilor din 23 mai.

"O rezolutie propusa de un actionar a cerut un vot fondat pe faptul ca principiul fuziunii dintre Deutsche Brse, operatorul Bursei din Frankfurt si Euronext este in interesul tuturor actionarilor Euronext", a precizat grupul bursier.

Bursa Nasdaq, cu sediul central in New York, a anuntat, in urma cu o luna, achizitionarea a 35,4 milioane de actiuni LSE de la Threadneedle Asset Management Ltd. la care s-a mai adaugat un pachet de 2,7 milioane de actiuni achizitionate, acestea formand un total de 38,1 milioane actiuni, adica 14,99 procente din actiunile operatorului bursier britanic. Valoarea achizitiei s-a ridicat la 447,7 milioane lire de sterline (781,7 milioane dolari sau 645,77 milioane euro).

Chiar daca partenerul preferat al LSE a fost Euronext, Bursa de Valori pariziana, unii dintre actionarii acesteia din urma fac presiuni pentru o fuziune cu Deutsche Brse. Pe de alta parte, conducerea Euronext, nefiind, in prima instanta de acord cu unii termeni ai propunerii din partea Bursei germane, au fost, de asemenea, in discutii cu NYSE.

Atat cotatiile actiunilor Deutsche Brse cat si cele ale Euronext au crescut, investitorii fiind constienti de faptul ca aceasta miscare a Nasdaq de achizitionare a 15 la suta din LSE, nu lasa prea multe optiuni burselor de valori europene decat sa fuzioneze.

Istoria unei fuziune esuate

Euronext a declarat ca urmeaza a face fata unor puternice presiuni de la politicienii francezi carora le e teama ca fara o fuziune a celor doua mari Burse europene, Euronext si Deutsche Brse, rivalii din SUA vor intra pe piata de capital europeana, urmand ca acesta sa fie controlat de dincolo de Atlantic.

In luna martie 2005, Deutsche Boerse si-a retras oferta preliminara de 1,4 miliarde lire sterline (2,6 miliarde dolari) pentru preluarea London Stock Exchange, oferta considerata insuficienta de catre operatorul bursei britanice. Aceasta a fost a doua oferta prezentata de Deutsche Boerse si refuzata de LSE, dupa ce in luna ianuarie 2005 a facut o oferta cash de 5,30 pence (10,20 dolari) per actiune LSE.

Macquarie Bank, cea mai mare banca de investitii australiana, a lansat in urma cu cinci luni o oferta de 580 pence (8,57 euro sau 10,07 dolari) pe actiune, adica mai putin cu cinci procente decat valoarea de 610,75 pence ale LSE, inregistrata atunci, valoarea de piata a companiei, ajungand la 1,57 miliarde de lire sterline.

Bursa londoneza a respins oferta de preluare din decembrie, in valoare de 1,48 miliarde de lire sterline (2,2 miliarde de euro sau 2,6 miliarde de dolari), din partea bancii de investitii australiene catalogand-o drept derizorie, mai ales ca era sub valoarea de cotare de la bursa a actiunilor LSE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri