Rata somajului din Polonia a scazut la 15,7 procente, in iulie, aceasta fiind cea mai redusa valoare a ultimilor ani, conform cifrelor preliminare ale guvernului polonez.
Ministerul Muncii a declarat ca rata somajului a scazut de la 16 procente la cat se situa in luna iunie, la 15,7 procente, in iulie. Ministerul a avertizat insa ca majorarea numarului polonezilor care cauta de lucru in strainatate poate indica o alta cifra, mai mare, a ratei reale a somajului, informeaza Rompres.

Rata somajului din Polonia s-a redus gradual de cand a atins cifra record post 1989, in februarie 2003, rata situandu-se atunci la 20,7 procente. Oricum, aceasta rata actuala a somajului este in continuare cea mai mare din Uniunea Europeana.

Cifrele oficiale finale ale ratei somajului pentru luna iulie vor fi cunoscute la finele lui august insa nu pot sa difere semnificativ de cifrele preliminare.

Opt din cele 15 tari vechi membre ale Uniunii Europene, printre care si Germania, continua sa impuna restrictii pentru muncitorii din Polonia, dar si pentru muncitorii celorlalte sapte tari noi membre ale UE, in vederea prevenirii afluxului de forta de munca ieftina.

Situatia Poloniei reprezinta principalul motiv pentru care Germania, Austria, Italia, Danemarca, Franta, Belgia, Luxemburg, si Olanda au reinnoit, in aprilie, restrictiile de pe piata muncii fata de muncitorii noilor membre UE , la doi ani dupa largirea UE cu noi membri. Restrictiile vor fi ridicate cel tarziu in 2011.

Nici o tara dintre noile membre UE nu a trimis mai multi muncitori in vest decat Polonia, aceasta avand 38 milioane de locuitori si somaj de 18%, fiind cel mai mare dintre statele noi membre.

Aproximativ 200.000 de polonezi sunt inregistrati ca muncitori, in Marea Britanie, din anul 2004, aproximativ 100.000 fiind inregistrati, de asemenea, in Irlanda si 8.000 in Suedia. Se estimeaza ca pana la un milion de polonezi muncesc, la momentul actual, in Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri