Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a coborat miercuri sub pragul de 50 de dolari pe baril, pentru prima data din 2009, pe fondul productiei mari si a cererii anemice la nivel global. Consecintele se vad in PIB, in preturi, inflameaza putin inflatia in unele tari si nu in ultimul rand, genereaza tensiuni politice.

Mai exact, livrarile pentru luna februarie ale petrolului Brent se tranzactionau miercuri dimineata la 49.99 de dolari pe baril, marcand prima scadere sub nivelul de 50 de dolari din 1 mai 2009, arata CNBC. Scaderea a fost determinata de trendul gazelor de sist in SUA, scaderea cererii in Asia si Europa si intarirea dolarului. Ce inseamna asta si cum se traduce in termeni economici globali?

Daca in unele tari dependente de productia de petrol, cum este Venezuela, acest lucru inseamna o lovitura dramatica pentru economie, Statele Unite nu par sa fie afectate, avand in vedere ca vanzarile de camioane le-au depasit pe cele de masini in luna decembrie.

Efectele acestei scaderi a pretului afecteaza si PIB-ul tarilor, tarile care au rezerve mari de petrol fiind mai grav afectate. Astfel, PIB-ul Arabiei Saudite ar scadea cu mai mult de 3,5% in 2015-2016 daca un baril de petrol ar scadea la 40 de dolari. Rusia ar fi si ea afectata, cu o scadere de 2,5% PIB-ului, in timp ce in Emiratele Arabe Unite scaderea ar fi de 1,5%. Pe de alta parte, acelasi scenariu ar duce la o crestere a PIB-ului cu aproape 1% in China, peste 1% in Africa de Sud si 0,5% in Marea Britanie, conform Bloomberg, care citeaza o analiza realizata de Oxford Economics.

Colapsul preturilor la energie, cel mai mare de la recesiunea globala din 2008, a generat o rebalansare a bogatiei si puterii, dinspre "petro-statele" autocratice catre consumatorii industrializati, care ar face lumea mai sigura, potrivit unui raport al bancii elvetiene Berenberg Bank AG.

Capusa din zona euro: inflatie negativa

Cel mai mare castigator al acestei scaderi de preturi la petrol, dintre economiile avansate, este Hong Kong. Pe de alta parte, marii perdanti sunt Arabia Saudita, Rusia si Emiratele Arabe Unite. O ingrijorare principala a bancherilor este efectul acestui eveniment asupra inflatiei. Daca petrolul Brent ramane la pretul de sub 60 de dolari pe baril, inflatia globala va atinge niveluri care nu au mai fost atinse de la recesiunea globala din 2009, conform economistilor de la JP Morgan. Acestia estimeaza ca inflatia globala va ajunge la 1,5%.

Zona euro, pe de alta parte, se va confrunta cu inflatie negativa, sau deflatie, ratele din SUA, Marea Britanie si Japonia scazand de asemenea in jurul valorilor de 0,5%. In ceea ce priveste cresterea economica, economistii estimeaza ca PIB-ul global va urca cu 0,5% daca pretul la petrol ramane sub 60 de dolari.

Dezastrul economic din Rusia

Daca pretul unui baril de petrol ramane la nivelul actual, economia ruseasca s-ar putea contracta cu 4,7% in 2015, in urma unui "test de stres" pe care banca centrala in planuieste in decembrie. In plus, efectului acestuia se asauga si deprecierea rublei fata de dolar cu 46% in 2014, cea mai proasta performanta a monedei rusesti din 1998.

Productia de petrol din Rusia a ajuns luna trecuta la un record care nu a mai fost atins inca din era sovietica, ceea ce arata ca cea mai mare sursa de venituri a tarii nu a fost afectata de sanctiunile occidentale si nici de preturi. Productia a fost crescuta la 10.667 de milioane de barili pe zi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Energiei pe 2 ianuarie. Consumul la nivel global este de 93.3 milioane de barili pe zi.

Venezuela, in schimb, a carei economie depinde in proportie de 95% de veniturile din export, risca sa intre in insolventa. Presedintele Nicolas Madura va face o vizita in China, unde va discuta despre aceasta problema, sperand sa gaseasca o strategie pentru pretul la petrol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri