Care sunt cele mai importante intrebari si raspunsuri despre iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana?

Ce s-a intamplat?

Un referendum a avut loc in Marea Britanie pe 23 iunie. Locuitorii Regatului au votat daca vor sau nu ca tara sa ramana in Uniunea Europeana. Sustinatorii iesirii din UE (Brexit) au iesit castigatori, 52% din voturi fiind indreptate in aceasta directie, in vreme ce doar 48% au votat pentru ramanerea tarii in Uniune.

Prezenta la vot a fost de 71,8% (30 mil. voturi) cea mai mare inregistrata in Marea Britanie de la alegerile din 1992, scrie BBC.

Cum au votat Anglia, Tara Galilor si Scotia?

Anglia a votat puternic pentru Brexit (53,4% vs 46,6%), la fel si Tara Galilor (52,5% vs 47,5%). De cealalta parte, Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in UE: in Scotia votul a fost de 62% vs 38% , iar in Irlanda de Nord votul a fost de 55,8% vs 44,2%.

De ce a avut loc un referendum?

Premierul David Cameron a promis ca va organiza un referendum daca va castiga alegerile din 2015, ca raspuns la vocile din propriul partid Conservator care cereau acest lucru, dar si din tabara opozitiei - UKIP.

Partidele au cerut referendum sustinand ca un astfel de scrutin nu a mai avut loc din 1975, cand s-a votat pentru ramanerea tarii in UE.

In cat timp va iesi Marea Britanie din UE?

Perioada minima este de doi ani. In acest interval Marea Britania va continua sa urmeze legile si tratatele UE, insa nu va mai avea putere de decizie in Uniune. In practica insa, intregul proces ar putea dura mai mult de doi ani, existand estimari potrivit carora iesirea efectiva ar putea avea loc si la sfarsitul deceniului.

A mai iesit vreodata un stat din UE?

Niciun stat nu a mai iesit pana acum din Uniunea Europeana. Totusi, merita mentionat ca Groenlanda, unul dintre teritoriile de peste mari ale Danemarcei, a sustinut un referendum in 1982 unde locuitorii au decis ca insula sa iasa din Uniune.

Ar putea fi blocat Brexit-ul de politicienii britanici?

Parlamentarii britanici ar putea teoretic sa blocheze iesirea tarii din UE, insa o asemenea mutare ar insemna o sinucidere politica pentru acestia, avand in vedere ca ar merge astfel impotriva deciziei luate de populatie.

Din punct de vedere legal, referendumul nu obliga Marea Britanie sa faca nimic.

Ce se intampla cu muncitorii din UE care vor sa lucreze in Marea Britanie?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde foarte mult de ce va decide guvernul britanic in continuare. In prezent, exista discutii despre introducerea vizelor dar si cu privire la introducerea unui sistem de permise de munca (care se aplica acum cetatenilor din afara UE), astfel incat doar muncitorii calificati sa fie primiti in tara, si doar daca exista o lipsa de angajati pentru respectiva profesie in Marea Britanie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri