Pemierul Marii Britanii, Theresa May, a convocat marti alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie, relateaza BBC News. Ea a precizat ca motiunea in acest sens are nevoie de aprobarea a doua treimi din membrii Camerei Comunelor si a indemnat opozitia sa o sustina.

UPDATE ora 15.04 Consiliul European a dat asigurari ca alegerile anticipate din Marea Britanie nu schimba in niciun fel planurile Uniunii Europene privind procesul de negociere a Brexit, relateaza AFP, citat de News.ro.

Alegerile din Marea Britanie nu schimba planurile UE27 (Uniunii Europene cu 27 de membri – n.r.)”, a declarat Preben Aamann, purtator de cuvant al Consiliului European.

Liderii europeni, cu exceptia premierului britanic Theresa May, vor organiza un summit pe 29 aprilie, la care ar urma sa aprobe strategia de negociere a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, in 2019. Negocierile in sine nu vor incepe, probabil, inainte de luna iunie.

Comisia Europeana a afirmat ca vrea ca discutiile sa se incheie pana in octombrie 2018, cel tarziu, pentru ca Parlamentele nationale si European sa aiba timp sa aprobe tratatul sau tratatele pana in martie 2019, cand Londra ar trebui sa iasa din blocul comunitar.

Pemierul Marii Britanii, Theresa May, a convocat marti alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie.

"Vara trecuta, dupa ce tara a votat sa iasa din UE, Marea Britanie avea nevoie de siguranta, stabilitate si conducere puternica. Dupa ce am devenit eu premier, Guvernul a oferit exact aceste lucruri”, a spus Theresa May, enumerand realizarile Guvernului sau, printre care faptul ca increderea consumatorilor a ramas mare, au fost create numeroase locuri de munca iar cresterea economica „.a depasit toate asteptarile”, citat de News.ro.

In plus, Londra a pus in practica mandatul referendumului, a subliniat premierul: „Marea Britanie iese din Uniunea Europeana si nu poate exista cale de intoarcere”.

Ea a criticat partidele de opozitie pentru ca pun sub semnul intrebarii viziunea Guvernului pentru Brexit. “In acest moment de semnificatie nationala enorma, ar trebui sa existe unitate in Westiminster (Parlament – n.r.), insa exista diviziune. Tara se uneste, dar Westminster nu”, a adaugat ea.

Sefa Guvernului de la Londra a explicat ca Laburistii au amenintat sa voteze impotriva acordului final cu UE, Liberal-Democratii au spus ca vor sa blocheze functionarea Guvernului, iar Partidul National Scotian spune ca va vota impotriva legislatiei care respinge oficial apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.

„Ceea ce fac ei (rivalii politici – n.r.) pune in pericol munca pe care trebuie sa o facem noi pentru a ne pregati pentru Brexit pe plan intern si slabeste pozitia de negociere a Guvernului in Europa. Avem nevoie de alegeri generale si avem nevoie de ele acum. Pentru ca acum avem o sansa unica de a rezolva acest lucru cat timp Uniunea Europeana isi decide pozitia de negociere si inainte sa inceapa discutiile detaliate”, a insistat May, admitand ca a ajuns cu reticenta la aceasta concluzie.

„Deci maine (miercuri – n.r.) voi depune o motiune in camera Comunelor prin care sa cer convocarea de alegeri generale pe 8 iunie. Aceasta motiune (…) va necesita aprobarea unei majoritati de doua treimi din partea Camerei Comunelor”, a spus May, indemnand alesii de opozitie sa aprobe motiunea.

Sefa Guvernului de la Londra a subliniat ca tara are nevoie de siguranta, stabilitate si o conducere puternica dupa referendumul pentru iesirea din UE.

„Decizia cu care se va confrunta tara va fi despre conducere. Va fi o alegere intre o conducere puternica si stabila, in interesul national, cu mine ca premier, si un Guvern de coalitie slab si instabil, condus de Jeremy Corbyn, sprijinit de Liberal-Democrati, care vpr sa redeschida diviziunile referendumului si de Nicola Sturgeon si de SNP”, a afirmat ea.

May a lansat apoi un apel catre electoratul conservator. „Fiecare vot pentru Conservatori va ingreuna eforturile politicienilor de opozitie, care vor sa ma impiedice sa imi fac treaba. Fiecare vot pentru Conservator ma va face mai puternica atunci cand voi negocia pentru Marea Britanie cu premierii, presedintii si cancelarii Uniunii Europene. Fiecare vot pentru Conservatori va insemna ca ne putem respecta planul pentru o Mare Britanie mai puternica si sa luam deciziile corecte pe termen lung pentru un viitor mai sigur”, a pledat ea.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri