Guvernul Bulgariei, tara care va adera la UE, la 1 ianuarie 2007, a anuntat, luni, ca mizeaza pe o crestere a produsului intern brut (PIB) de 5,8% si pe un excedent bugetar de 0,8% din PIB, in 2007.
Guvernul bulgar estimeaza ca bugetul pentru anul 2007 va fi echilibrat si ca Bulgaria va avea o crestere a PIB-ului peste 5,5%. Veniturile estimate pentru anul 2007 se cifreaza la 21,3 miliarde de leva (10,9 miliarde de euro), iar cheltuielile, la 20,9 miliarde de leva (10,7 miliarde de euro), informeaza NewsIn. Produsul intern brut va atinge, conform estimarilor guvernamentale, nivelul de 51 de miliarde de leva (26 de miliarde de euro), in 2007, ceea ce inseamna o crestere de 5,8%, comparativ cu anul 2006.

Proiectul guvernamental de buget, care va fi prezentat marti parlamentului bulgar, mai prevede o inflatie medie anuala de 4,4% si un deficit al balantei de conturi curente de 11,8%, pentru 2007. Deficitul balantei de conturi curente, care reprezinta principala problema a economiei bulgare, risca sa atinga nivelul de 15% din PIB, pentru anul acesta, conform declaratiilor ministrului bulgar al finantelor, Plamen Orecharski.

In 2007, veniturile vor reprezenta 41,7% din PIB, iar cheltuielile 40,9%. Cheltuielile pentru aparare si securitate sunt estimate sa atinga nivelul de 5,3% din PIB, in 2007, spre deosebire de cele destinate educatiei, care se ridica la cuantumul de 4,2%, iar cheltuielile din domeniul sanatatii publice vor fi de 4,3%, conform previziunilor guvernamentale. Guvernul bulgar estimeaza ca, in 2007, investitiile straine din Bulgaria vor fi de 2,7 miliarde de euro.

Ministrul bulgar de finante a anuntat, recent, ca se asteapta la o pierdere de venituri, de aproximativ 2% din PIB, in cursul anului aderarii la UE, care va surveni din suprimarea taxei pe valoare adaugata aplicata produselor provenite din UE. Bulgaria trebuie sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu aproximativ 1,2% din produsul sau intern brut, adica aproximativ 634,4 milioane de leva (324,4 milioane de euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri