Masurile luate recent pentru restrictionarea accesului muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii din Germania sunt similare celor impuse statelor care au aderat la UE, in 2004, potrivit cancelarului german, Angela Merkel. "Masurile nu reprezinta noutate, am procedat la fel si in cazul statelor din ultimul val. Acesta este modul in care noi ne protejam piata", a precizat Merkel, potrivit NewsIn.

Germania va impune Romaniei si Bulgariei aceeasi politica de inchidere a granitelor pe care o practica in prezent in cazul celor opt state est-europene care au aderat la UE in mai 2004. Restrictiile ar urma sa fie mentinute pana la inceputul lui 2009, cand situatia va fi reevaluata si se va decide daca vor fi prelungite inca trei ani.

In 2012 se va face o evaluare finala, care va tine cont de rata somajului din Germania, de perspectivele de crestere si de cererea pentru muncitori calificati. Daca economia este inca precara, restrictiile ar putea fi extinse pana in 2014.

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit la Berlin cu Angela Merkel, la invitatia oficialului german. Vizita se desfasoara in contextul in care Germania va prelua, incepand cu 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, presedintia rotativa a UE. Tariceanu va avea, de asemenea, o intalnire si cu membri ai grupului parlamentar liberal (FDP) din Bundestag.

Bundestag-ul a ratificat recent Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgarei la Uniunea Europeana. Marea majoritate a parlamentarilor, 529, a votat pentru aprobarea documentului, un numar de 12 s-au declarat impotriva, 10 s-au abtinut.

Delegatia oficiala care il insoteste pe premierul Tariceanu este formata din ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar, Cristian David, si de reprezentantul minoritatii germane in Parlamentul Romaniei, deputatul Ovidiu Gant.

Rata somajului a scazut sub nivelul de 10% in octombrie

Rata somajului in Germania a scazut in luna octombrie pentru prima data in ultimii patru ani sub nivelul de 10%. Numarul celor care isi cauta de munca in Germania a scazut pana la 4,17 milioane, fata de 4,24 milioane in urma cu o luna, a adaugat cotidianul german.

Reducerea ratei somajului este generata in mare parte de nivelul substantial al cresterii economice a celei mai importante economii a zonei euro, bazata pe un nivel robust al exporturilor si o crestere a consumului intern.

Berlinul a modificat in sens pozitiv estimarile de crestere economica pentru anul 2006 pana la nivelul de 2,3%, pentru anul urmator oficialitatile germane mizand pe o crestere anuala de 1,4%. Guvernul mizeaza si pe o majorare a produsului intern brut cu 1,6% pentru anul curent si de 1% pentru anul urmator.

Recent autoritatile germane au anuntat ca vor impune anumite restrictii pentru cetatenii din Bulgaria si Romania in ceea ce priveste accesul pe piata muncii din Germania, motivul invocat fiind cresterea ratei somajului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri